بیماری تورم کلواک در طیور:
بیماری تورم کلواک یکی از مهم ترین عوارضی است که سلامت پرندگان را تهدید میکند. این بیماری دستگاه گوارش پرندگان را مختل میکند و موجب خروج ترشحات زرد رنگ از چشم یا بینی پرنده میشود.
این بیماری در پرندگان به ویژه اردک ها رایج میباشد.
سیستم بدنی اردک ها قوی میباشد و کج تر به بیماری دچار میشوند. با این حال مادامی که پیشگیری های اصلی مانند کنترل بهداشت محل نگهداری، تغذیه نامناسب، عدم واکسیناسیون و... را رعایت نکنید پرنده ها مستعد بیماری های مختلف از جمله کلوآک میشوند.
این بیماری به چسبندگی مقعد هم معروف است و در مواقعی این بیماری پیش می آید که آشیانه یا محیط زندگی پرنده آلوده به ویروس هدی بیماری زا باشد. بعد از مدتی که پرنده به این بیماری مبتلا گردد خواهی دید که غشاء زرد رنگی کلوآک را پوشانده است و در نهایت روده کاملا متورم شدن است. این تورم به قدری ادامه خواهد داشت که اردک قادر به دفع کردن فضولات خود نخواهد بود. انواع اقسام مرغ و خروس زینتی و گوشتی را میتوانید در بخش تخم نطفه دار مرغ گوشتی همراه با لیست قیمت خرید انواع تخم نطفه دار مرغ را مشاهده کنید.
_ اولین و مهم ترین مسئله ای که باید در نظر داشته باشید این تست که اردک ها را در رده سنی متفاوت از هم تفکیک کرده و در سالن های مجزا نگهداری کنید چون شدت بیماری در هر سن متفاوت است و علائم مختلفی دارد.
_ مرتبا وضعیت ظاهری آن ها را بررسی کنید.
_ کوچکترین التهاب و یا ترشحات در اطراف چشم، بینی باید بررسی شود.
_ نباید در هیچ یک از اعضای اردک ها مواردی از قبیل تاول، زخم، تورم و یا کوفتگی مشاهده شود.
_ به را۶ رفتن آن ها دقت کنید و کف پا و مابین پره های انگشتان شان را به خوبی بررسی کنید چون ممکن است به خاطر برخورد با فضولات شان دچار زخم و یا عفونت شده باشند.
_ بال و پر آن ها را بررسی کنید تا مطمئن باشید که عاری از هر نوع انگل مثل کنه و شپش هستند.
_ به صدای تنفس آن ها دقت کنید و مطمئن باشید که دچار مشکل نشده باشند.
_ هر چند هفته یک بار از آن ها قبل از بیماری و بعد از بیماری خونگیری کنید.
_ اگر هر یک از اردک ها با علائم غیر مشابهی تلف شدند، لاشه آن ها را کاملا ضدعفونی کنید سپس کالبد شکافی را انجام دهید. فراموش نکنید که آثار و علائم بیماری باید مورد بررسی قرار گیرد.
_ وضعیت ظاهری و عمومی پرندگان مثل چاقی، لاغری، پرریزی و دفع فضولات غیر طبیعی باید مورد توجه باشد.
این جمله معروف را شنیده اید که " پیشگیری بهتر از درمان است"
این جمله کاملا صحت دارد، زیرا بعد از ابتلای پرنده به این بیماری کار شما به مراتب دشوارتر خواهد بود درحالی که با رعایت موارد لازمه به سهولت میتوانید از ابتلای پرندگانتان به این بیماری پیشگیری به عمل آورید.
۱) مهمترین مسئله که در رابطه با پیشگیری از تورم کلوآک حائز اهمیت است رعایت اصول بهداشتی میباشد.
ضدعفونی کردن کف بستر در جلوگیری و رشد بسیاری از میکروارگانیسم ها تا مادامی که آن ها ره از بین ببرد مهم ترین کاری است که پرورش دهندگان در پیشبرد اهداف پرورشی، باید جزو برنامه هدی کار خود قرار دهند البته به شرطی که مداوم و هر چند روز یک بار محل پرورشی و آشیانه را تمیز و از فضولات دفع کنند. چرا که با وجود هر گونه آلودگی نه تنها تاثیر مواد ضد عفونی کننده کم میشود بلکه انواع ویروس ها و میکروب های فعال در کف بستر امکان رشد و ادامه حیات خواهند داشت.
استفاده از ضدعفونی کنندهها به شدت احتمال ابتلا به بیماری کاهش میدهد. ضد عفونی کننده هایی که:
_ در صورت استفاده از آن ها، سیستم تنفسی اردک ها را دچار مسمومیت و مشکل نکند.
_ قدرت ماندگاری مواد ضدعفونی کننده زیاد باشد.
_ قدرت میکروب کشی داشته باشد.
_ ارزان باشد تا برای فرآیند میکروب زدایی مقرون به صرفه باشد.
_ آن ها را بهصورت پودر استفاده نکنید، حتما قابل حل شدن در آب باشد.
_ مانع رشد میکروارگانیسم های بیماری زا باشند.
_ دما و رطوبت محلی که ضدعفونی میشود باید افزایش یابد.
۲) سعی کنید پرندگان را در دوره های متوالی در برابر بسیاری از بیماری ها واکسینه کنید تا توان مقابله با هر نوع بیماری در آن ها افزایش یابد و قابل مهار شدن باشد. روش های واکسیناسیون عبارتند از:
_ تزریقی: درواقع تزریق واکسن اسانت رین را برای واکسینه کردن اردک هاست. در این روش با استفاده از سرنگ های خودکار واکسن تجویز شده به صورت زیر جلدی و یا عضله ای به گردن، سینه و یا ران آن ها تزریق میشود. تنها مسئله ای که در این روش بسیار اهمیت دارد تعویض سر سوزن های سرنگ ها میباشد که معمولا بعد از هر ۵۰۰ قطعه اردک باید تعویض شود.
_ اسپری کردن: در این روش که بیشتر ب ای جوخه اردک ها مورد استفاده قرار میگیرد، آن ها را در یک فضای بسته نگهداری میکنند و واکسن مورد نظر را با آب مقطر ترکیب کرده اند، با دستگاه های مخصوص و یا به صورت دستی ( اسپری کننده های معمولی) بر روی جوجه ها اسپری میکنند.
_ قطره چشمی: شاید یک روش نسبتا طولانی باشد چون بعد از ترکیب واکسن مورد نظر با آب مقطر باید به نوبت در چشم اردک ها ریخته شود.
_ قطره بینی: مشابه روش قطره چشمی میباشد.
_ قطره دهانی: شابه ترکیب قطره چشمی و بینی باید در حلق پرنده ها ریخته شود ولی نه در همه آن ها فقط در ۵ الی ۶ درصد کل اردک ها کفایت میکند چون بعد از رها کردن پرنده های واکسینه شده، ویروس به سایر اردک ها هم سرایت میکند.
_ به صورت آشامیدنی: واکسن در آب تمیز و عاری از هر نوع افزودنی مثل کلر در آبخوری ها ریخته شده و به صورت آشامیدنی در اختیار پرندگان قرار میگیرد ولی به شرطی که قبل تناول واکسن حداقل ۳ الی ۴ ساعت آن ها تشنه نگه دارید و همچنین قبل از اضافه کردن واکسن به آب آشامیدنی آن ها حتما به مقدار معینی هم شیر خشک بدون چربی اضافه کنید، به ازای هر لیتر دو گرم شیر خشک و تا نیم ساعت اجازه دهید به خوبی در آب حل شده باشد، چون نه تنها مواد شیمیایی واکسن را خنثی میکند بلکه به زنده ماندن ویروس هم کمک میکند و همچنین واکسیناسیون نتیجه بخش خواهد بود.
با انجام برخی اقدامات ساده میتوانید از شیوع تورم کلوآک طیور جلوگیری کنید. جهت پیشگیری از بروز بیماری تورم کلوآک در طیور ابتدا فاکتور های تهدید کننده را تشخیص دهید و در مرحله ی بعدی جهت رفع این عوامل برنامه ریزی کنید. مهم ترین مراقبت های لازم جهت پیشگیری از بروز تورم کلوآک را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
_ پرنده بیمار را در میان دیگر پرندگان سالم قرار ندهید.
_ لانه پرندگان را به صورت مرتب ضدعفونی کنید تا میکروب های مضر در محیط رشد نکنند.
_ پرنده را در یک محیط آرام و بدون تنش قرار دهید. کاهش استرس پرنده تاثیر مهمی در رفع علائم کلوآک دارد.
_ کیفیت آب نوشیدنی پرنده را به صورت مرتب چک کنید. آب پرنده باید عاری از هرگونه میکروب مضر باشد.
_ رژیم غذایی پرنده را کنترل کنید تا وزن پرنده افزایش نیابد، زیرا اضافه وزن یک فاکتور تهدید کننده جهت بروز تورم کلواک طیور میباشد.
_ جهت استفاده از هرگونه داروی خوراکی یا تزریقی ابتدا با یک دامپزشک متخصص مشورت کنید.
نکته:
معمولا در پرندگان گران قیمت مانند شترمرغ، برای درمان کلواک پرنده را جراحی میکنند. اما برای سایر طیور معمولا از سوسپانسیون فورازولیدون و وارد کردن آن به مخرج طیور استفاده میگردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تاثیر بیماری کلواک طیور به تخم نطفه دار و نحوه درمان با کارشناسان شرکت رویال طیور در ارتباط باشید .