قرقاول از پرندگانی است که با پرورش آن میتوان به کسب درآمد رسید. این پرنده سر و صدای کمی داشته و در برابر سرما و گرما مقاومت زیادی دارد. قرقاول دارای نژادهای مختلف با خصوصیات گوناگون است که نژاد ریورز یکی از آنها است. این پرنده گوشت خوش طعمی داشته و امروزه افراد زیادی آن را در سبد غذایی خود جا دادهاند. برای پرورش این پرنده میتوان از چند روش استفاده کرد که یکی از آنها تهیه تخم نطفه دار قرقاول ریوز است.
قرقاول ریوز همانند هر پرنده دیگری دارای مشخصاتی است. جنس نر این نوع قرقاول دارای طولی برابر با ۲۱۰ سانتیمتر و وزن ۱. ۵ کیلوگرم است. دم این پرنده به ۲. ۴ متر رسیده و در سال ۲۰۰۸ رکورد جهانی طولانیترین دم طبیعی به آن اختصاص یافته است. قرقاول ماده نیز دارای طول ۷۵ سانتیمتر و وزن ۹۴۹ گرم است. رنگ و طرح هر دو جنس با هم متفاوت است و جنس نر نسبت به ماده زیباتر و چشم نوازتر است. بدین صورت میتواند جنس ماده را به خود جذب کرده و جفتگیری انجام دهد.
این نژاد قرقاول بومی جنگلهای مرکزی و شرقی چین است. رنگ این نژاد قهوهای است و پرهای کوتاه و بلند زیادی دارد. دم این پرنده سفید رنگ با خطوط افقی مشکی است که در حاشیه هر پر رنگ قوهای طلایی به چشم میخورد. دو طرف پر پرتقالی است که بر روی کمر نیز این رنگ به صورت واضح دیده میشود. شکم، سینه و سر این پرنده قهوهای و سفید است. پاهای آن خاکستری رنگ است و در سن یک سالگی به بلوغ میرسد. این پرنده زیبا به طرز خاصی راه رفته و با شکوه بودن آن توجه افراد را به خود جلب میکند.
در فصل بهار و پاییز جفتگیری این پرنده شروع شده و هر کلاچ آن متشکل از ۷ الی ۱۴ تخم است. جنس نر در این زمان با خواندن نغمههای عاشقانه زیبایی، سالم بودن، قوی بودن و داشتن ژن خوب را به جنس ماده نشان داده و سعی در جذب او دارد. قرقاول ریوز نر دارای چند همسر است و با چند قرقاول ماده جفتگیری میکند. در حالت کلی میتوانید به ازای هر قرقاول نر سه قرقاول ماده در گله داشته باشید.
در صورت زیاد بودن تعداد مادهها از این مقدار کیفیت نطفهها افت میکند. پس از آن جای امنی پیدا کرده و یک روز در میان تخمگذاری انجام میشود. در نهایت قرقاول ماده کرچ شده و بر روی تخنها میخوابد. دوره جوجه کشی تخم نطفه دار قرقاول ریوز ۲۴ الی ۲۵ روز است که تخمها بعد از ۲۱ روز از ستر به هچر انتقال داده میشوند.
در دوره ستر دمای مورد نیاز ۳۷ الی ۳۷. ۲ درجه سانتیگراد و رطوبت لازم ۷۵ الی ۸۰ درصد است. در صورت عدم توجه به میزان دما و رطوبت مشکلات متعددی به وجود میآید. این مشکلات بر روی جنین تأثیر گذاشته و رشد پرنده با اختلال مواجه شده و دچار ضعف، خروج سخت از تخم و با مرگ میشود. این حیوان در فصل تولید مثل رفتاری تهاجمی نسبت به حیوانات، انسان و قرقاولهای دیگر دارد.
قرقاول ریوز هر گیاهی را که در طبیعت یافت شود، میخورد. علاوه بر آن از برگ درختان، توت، تمشک و میوههایی که به صورت وحشی هستند، تغذیه میکند. یکی از عوامل مؤثر بر رشد بهتر و داشتن پرهای زیبا تغذیه این پرنده است. جوجهها در ۲۴ ساعت اول به غذا نیازی نداشته و برای تقویت بدن آنها میتوان از محلول ۱۰ درصد آب و شکر استفاده کرد.
بعد از یک روز نیز جیره غذایی آنها شروع میشود. باید جیره غذایی سالم و کامل برای این پرنده درنظر گرفته شود تا پرهای آن زیبا و سالم باشند. جیره غذایی باید حاوی علوفه، غلات و میوه جات باشد تا تمام نیازهای بدن تأمین شود. به طور کلی قسمت بزرگی از تغذیه این پرنده را غلات و دانهها تشکیل میدهد.
برای داشتن تخمهایی سالم و بارور باید به درستی از تخمهای نطفه دار مراقبت کرد. برای نگهداری از تخم نطفه دار قرقاول ریوز باید شرایط مناسب را فراهم کرد. در زیر به موارد مهم در این زمینه اشاره میشود:
برای آنکه بدانید تخم نطفه دار قرقاول ریوز قابلیت جوجه کسی دارد یا نه؟ باید به مواردی دقت شود. تخم خوب و قابل جوجه کشی باید دارای شرایط زیر باشد:
جوجه کشی از تخم نطفه دار قرقاول ریوز قواعد و اصول خاصی دارد که با رعایت آن کار با موفقیت انجام میشود. در زیر مراحل این کار بررسی میشوند:
اولین کار تهیه یک دستگاه جوجه کشی حرفهای و استاندارد است. با توجه به تعداد تخمهایی که قصد جوجه کشی آن را دارید، باید دستگاه مناسب را انتخاب کنید. یک دستگاه ایدهآل برای جوجه کشی از تخم نطفه دار قرقاول ریوز باید دارای شرایط زیر باشد:
مهمترین ویژگی یک دستگاه جوجه کشی استاندارد دارا بودن سنسور دقیق است. این سنسور دما و رطوبت را به طور دقیق و لحظهای اندازه گرفته و نشان میدهد. با تهیه دستگاههای با کیفیت میتوانید از این ویژگی استفاده کنید.
علاوه بر آن باید حرارت مناسب و دقیق تأمین شود. اگر دمای دستگاه تغییر کند، میزان جوجه کشی افت میکند. برای فراهم کردن گرمای این دستگاه معمولاً از المنت استفاده میشود و دقت تأمین گرمای آن به برد دستگاه بستگی دارد.
دستگاهی را انتخاب کنید که دارای برد جوجه کشی هوشمند باشد. این دستگاه میزان دما، رطوبت و حرارت را به طور خودکار نشان داده و میزان مناسب حرارت مورد نیاز را فراهم میکند.
دومین مرحله برای جوجه کشی از طریق تخم نطفه دار قرقاول ریوز تهیه تخم است. این مورد نیاز به دقت زیادی دارد زیرا کیفیت تخمها در نتیجه نهایی اثر زیادی خواهد داشت. در هنگام تهیه تخم نطفه دار این پرنده حتماً به نکات مهم در این زمینه اشاره کنید. تخمها را از پرورشدهندگان تهیه کنید که از سالم و تازه بودن آنها مطمئن باشید. از تهیه تخمهای کثیف، ترک خورده، خیلی کوچک، خیلی بزرگ و دایرهای شکل خودداری کنید.
آمادهسازی محیط دستگاه
در مرحله بعدی دستگاه جوجه کشی را بررسی و تست کرده و از عملکرد درست آن اطمینان حاصل کنید. در صورت عدم کارکرد درست دستگاه را ۲۴ ساعت روشن گذاشته و دما و رطوبت مناسب را تنظیم کنید. روند کار دستگاه را هر یک ساعت بررسی کرده و با درنظر گرفتن نحوه چرخش، تأمین رطوبت و حرارت کافی، دقت سنسور و قسمتهای دیگر از کارکرد درست آن مطمئن شوید. ناگفته نماند که دستگاه باید در اتاقی با دمای ۲۳ الی ۲۷ درجه سانتیگراد و رطوبت ۳۵ الی ۵۰ درصد قرار داده شود. با استفاده از دستگاه تهویه، گرمایش و سرمایش شرایط مناسب را فراهمآورید.
گذاشتن تخمها در دستگاه جوجه کشی
بعد از تست دستگاه و اطمینان از آماده بودن محیط تخمها را داخل دستگاه قرار دهید. در صورت خاموش بودن دستگاه برای همگن شدن دما و رطوبت محیط باید در آن را باز بگذارید. تخمها را درشانه جوجه کشی گذاشته و در محیط بگذارید تا هم دمای محیط شود. بعد از یک الی دو ساعت دما و رطوبت دستگاه و تخمها با هم برابر شده و میتوان تخمها را در داخل دستگاه گذاشت. سپس دستگاه را روشن کرده و دما و رطوبت آن را تنظیم کنید. دما و رطوبت دستگاه به مرور بالا رفته و تخمها گرم میشوند. لازم به ذکر است که گرم شدن آرام دستگاه باعث وارد شدن شوک کمتر به جنین شده در نتیجه جوجه کشی با موفقیت بیشتری انجام میشود. به طور مداوم باید رطوبت و دمای دستگاه را بررسی کرده و در صورت بروز هر گونه خطا سریع مشکل را برطرف کنید.
نطفه سنجی در دوران جوجه کشی
بعد از ۷ روز با کمک یک نطفه سنج و یا چراغ قوه با نوربینی تخمها انجام شود. با این کار از رشد جنین و زنده بودن آن مطلع شده و تخمهایی که بدون نطفه و خالی هستند، را میتوانید از دستگاه بیرونآورید. تخمهای خالی پس از مدتی فاسد شده و منجر به مرگ جنینهای دیگر میشود.
منتقل کردن تخمها از دوره ستر به دور هچر
در گام بعدی باید باید تخمها را از دوره ستر که ۲۲ روز است به دور هچر که ۳ روز آخر است، انتقال داد. دوره جوجه کشی قرقاول ریوز ۲۵ روزه است که باید در روز ۲۳ انتقال جوجهها را انجام داد. تاریخ جوجه کشی را بر روی تخمها یادداشت کرده تا تاریخ انتقال را به درست محاسبه کنید. برای انتقال باید دمای اتاق به ۳۲ درجه سانتیگراد برسد. شانه تخمها را از دستگاه درآورید.
در صورت استفاده از شانههای حفرهای یا شاخکی باید تخمها را دانه دانه به سبد هچر منتقل کنید. اما در صورتی که شانه همه کاره است، باید تیغههای بین تخمها را برداشته و آنها را به شکل خوابیده بگذارید. دمای دستگاه را بر روی ۳۷. ۲ درجه سانتیگراد و رطوبت ۶۳ درصد تنظیم کنید. در صورت قابلیت ستر و هچر همزمان در دستگاه نیازی به تغییر رطوبت و دما نبوده و فقط باید سبد هچر در دستگاه قرار گیرد.
انتقال جوجهها به ستر
بعد از اتمام دوره هچر جوجهها از تخم قرقاول بیرون آمده و باید آنها را به بستری که آماده کردهاید، منتقل کنید. مکانی که برای پرورش این جوجهها درنظر گرفتهاید، باید از محل قرارگیری دستگاه جدا باشد؛ زیرا دمای مورد نیاز جوجهها بیشتر از دمای دستگاه است. جوجهها بدن ضعیفی داشته و برای محافظت آنها در برابر سرما و شوک دمایی باید دمای محل را تا ۳۲ درجه سانتیگراد افزایش داد.
از لامپ مادر مصنوعی در بستر استفاده کرده تا گرم شده و انرژی لازم را دریافت کنند. این لامپ استرس جوجهها را کمتر کرده و اشتهای آنها را بیشتر میکند. در کف بستر نیز از خاک اره و پوشالهای نرم استفاده کنید که پای جوجه بوقلمون صدمه نبیند. از طرفی در مکان پرورش باید دانخوری و آب خوری به تعداد کافی وجود داشته باشد.
برای جوجه کشی تخم نطفه دار قرقاول ریوز نکات زیر را رعایت کنید:
سخن پایانی
قرقاول ریوز یکی از نژادهای قرقاول است که برای پرورش و کسب درآمد پرنده خوبی است. این حیوان بومی جنگلهای مرکزی و شرقی چین است، اما پرورشدهندگان آن را به نقاط مختلف دنیا ارسال میکنند. جوجه این پرنده در یک سالگی بالغ شده و در فصل بهار و پاییز جفتگیری و تخمگذاری میکند. با تهیه تخم نطفه دار قرقاول ریوز میتوان آن را به راحتی پرورش داد. با رعایت اصول و موارد مهم میتوان این کار را با موفقیت بالایی انجام داد. در مطلب بالا نکات مهمی درباره این موضوع ذکر شد. جهت آشنایی با انواع تخم نطفه دار قرقاول ها و مطالعه بیشتر در مورد طیور و پرندگان به بخش اصلی سایت مراجعه کنید .