در حال بارگزاری

آموزش پرورش قرقاول


آموزش پرورش قرقاول


پرورش قرقاول نیاز به اطلاعاتی دارد که قبل از شروع کار باید به آنها واقف باشیم قرقاول از پرندگانی است که گوشت آن خواص زیادی داشته و قیمت بالایی دارد. این پرنده وحشی است و نگهداری از آن سخت است. اما به دلیل سوددهی زیادی که دارد، افراد زیادی به دنبال پرورش آن هستند‌. در صورتی که پرورش قرقاول طبق اصول انجام شود، به خوبی می‌توانید از این راه کسب درآمد خوبی داشته باشید. قبل از شروع به تجهیز سالن نگه داری  قرقاول ها باید در وحله اول اقدام به خرید تخم نطفه دار قرقاول و دستگاه جوجه کشی کوچک کرده تا با تعداد کم این کار را شروع کرد تا در صورت رغبت نداشتن و علاقه مند نبودن به این کار متحمل ضرر زیادی نشویم .
 

آشنایی بیشتر با قرقاول 

قرقاول پرنده‌ای زیباست که از پرندگان وحشی بوده و در مناطق مختلف ایران یافت می‌شود. گوشت و تخم قرقاول خواص فوق‌العاده‌ای داشته و همین امر سبب تقاضای بالا برای مصرف آن است. خانواده‌های زیادی تمایل به مصرف گوشت این پرنده خوش طعم و خوش گوشت هستند. میزان چربی اشباع گوشت آن خیلی کم است و برای بیماری‌هایی چون رماتیسم، تنگی نفس ، مفید است. با توجه به این موضوع و بالا رفتن میزان تقاضا پرورش آن نیز بیشتر شده است. معمولاً به دو دلیل کسب درآمد و علاقه به این پرنده افراد آن را پرورش می‌دهند، اما در هر صورت باید طبق اصول انجام شود تا در نهایت پرندگان سالم و خوبی پرورش داده شود. 


نژاد‌های قابل پرورش قرقاول 

قرقاول دارای نژاد‌های گوناگونی است که نژاد‌های پاکستانی، هندی و آمریکایی و بلژیکی آن برای مصرف گوشت و تخم در ایران برای پرورش توصیه می‌شود. این سه گونه از قرقاول‌های میان جثه هستند که علاوه بر ظاهر زیبا از نظر اقتصادی نیز به صرفه هستند. این پرنده قادر به مدیریت غذای خود است که همین موضوع دلیل بر سوددهی بالای آن شده است. 


هدف از پرورش قرقاول 


پرورش قرقاول با هدف‌های متعددی انجام می‌شود که در زیر به ۴ هدف مهم آن اشاره شده است: 

  1. •    تولید و مصرف گوشت: اصلی‌ترین هدف پرورش قرقاول استفاده از گوشت آن با خواص زیاد است. این گوشت خوشمزه و لذیذ در سراسر دنیا طرفداران زیادی داشته و مقوی است. 
  2. •    راه‌اندازی شکارگاه مصنوعی قرقاول: شکار پرنده‌های حلال گوشت از ورزش‌ها و تفریحات قدیمی است که طرفداران زیادی دارد. در شکارگاه‌های مصنوعی قرقاول‌ها ر‌ها شده و توسط افراد و گردشگران شکار می‌شوند‌. این کار جذاب جلوی تخریب محیط زیست را گرفته و حتی برای افراد زیادی شغل ایجاد کرده است. 
  3. •    تاکسیدرمی قرقاول: تاکسیدرمی خشک کردن پرنده و استفاده از آن به عنوان مجسمه است. این پرنده به صورت اصولی خشک شده و در مکان‌های مختلف و موزه‌ها گذاشته می‌شود. نظر گردشگران و افراد زیادی به زیبایی آن جلب می‌شود. 
  4. •    بهره‌گیری از زیبایی قرقاول: این پرنده به دلیل ظاهر زیبایی که دارد، در پارک‌ها و باغ‌های پرندگان و باغ وحش‌ها نگهداری می‌شود. عموم مردم می‌توانند از آن دیدن کرده و از زیبایی‌های آن بهره‌مند شوند. 


روش‌های پرورش قرقاول 

پرورش قرقاول به طور کلی به دو روش انجام می‌شود. با توجه به شرایط محیطی و آب و هوایی و.. می‌توانید روش مناسبی را انتخاب نمائید. روش‌های پرورش قرقاول به شرح ذیل هستند: 


پرورش از طریق خرید قرقاول مولد 

 در صورت خرید قرقاول مولد سن آن خیلی مهم است و باید ۱۱ الی ۱۷ ماهه باشد. از طرفی باید تعداد قرقاول‌های نر و ماده با هم تناسب داشته باشند‌. به این صورت که برای هر ۸ قرقاول ماده باید حداقل یک قرقاول نر تهیه کرد. انتخاب سیستم پرورش نیز مهم است. در دو نوع سیستم می‌توان قرقاول مادر را پرورش داد. نوع اول پرورش در قفس و نوع دوم پرورش در بستر است. در پرورش و نگهداری گله مولد قرقاول باید نکات مهم زیر رعایت شود: 

  1.  نگهداری گله قرقاول مادر بر روی بستر 
  2.  درنظر گرفتن فضای حداقل یک متری برای ۴ عدد قرقاول 
  3.  سالن باید دارای تهویه مناسب و به صورت دائم باشد.  
  4.  حرارت سالن کنترل شده و بین ۲۲ الی ۲۶ درجه سانتیگراد که بهترین دما است حفظ شود. 
  5.  رطوبت محیط در حد مجاز و بین ۲۵ الی ۵۰ درجه سانتیگراد باشد. کم بودن رطوبت محیط سبب بیماری‌های تنفسی در قرقاول می‌شود. 
  6.  رعایت نظافت بستر و تمیز کردن آن در فواصل زمانی کوتاه 
  7.  تنظیم نور سیستم روشنایی محل پرورش 
  8.  مجهز کردن محیط به نور مناسب در اندازه ۱۰ الی ۱۵ لوکس 


پرورش از طریق خرید تخم نطفه دار برای جوجه کشی و تولید جوجه 


 دومین راه پرورش قرقاول از طریق تخم نطفه دار است. بهتر است کار را با ۵۰۰ عدد تخم نطفه دار شروع کنید. بعد از طی دوره جوجه کشی که ۲۴ الی ۲۶ روز طول می‌کشد حدود ۳۵۰ جوجه قرقاول تولید می‌شود. به طور متوسط حدوداً ۷۰ درصد تخم‌ها جوجه می‌شوند‌. در این زمینه چندین توصیه مهم وجود دارد که به شرح زیر است: 

  1.  تقریباً هر یک ساعت و به صورت مشخص برداشت تخم انجام شده تا تخم‌های نامناسب کم شوند. 
  2.  تخم‌ها را در مکانی با دمای ۱۵ درجه سانتیگراد و دارای رطوبت ۷۵ درصدی نگه دارید. نهایتاً دو هفته می‌توان از این تخم‌ها نگهداری کرد. در صورت اجبار به نگهداری بیش از دو هفته باید طی روز آن‌ها را بچرخانید.
  3.  قبل از گذاشتن تخم‌های نطفه دار در دستگاه آن‌ها را ضدعفونی و تمیز کنید. 
  4.  برای جوجه درآوری بهتر از بخار ساز‌های دیسکی و تولید رطوبت ملایم استفاده کنید‌. 


زمان مناسب برای خرید جوجه قرقاول 


از اواسط بهار تا تابستان بهترین زمان برای خرید جوجه قرقاول یک روزه است. تخمگذاری قرقاول ماده از اواخر اسفند شروع شده و تا تیر ماه طول می‌کشد. البته بعضی افراد با برنامه‌های تحریک نوری، قرقاول را آماده می‌کنند تا در فصل پاییز و زمستان جوجه کشی کند. اما در کل ۴ ماه اول سال تخمگذاری انجام شده و تخم نطفه دار تهیه می‌شود. در ابتدای زمستان قرقاول‌های بالغ را تهیه کرده تا به دلیل استرس جا به جایی تخمگذاری آن‌ها کم نشود. 
 

تغذیه قرقاول در پرورش 


برای پرورش قرقاول‌های سالم تغذیه آن اهمیت زیادی دارد. قرقاول‌ها در ابتدای پرورش انرژی زیادی نیاز دارند که برای رشد بهتر باید تأمین شود. تغذیه قرقاول یا جیره استارتر تا ۴ هفته اول باید دارای ۲۸ درصد پروتئین، ۴ تا ۱۰ هفته ۲۵ درصد پروتئین و هفته ۱۰ الی ۱۶ باید ۲۲ درصد پروتئین داشته باشد. این پرنده چینه‌دان نداشته و به همان اندازه مورد نیاز غذا می‌خورد. می‌توان غذای مورد نیاز آن برای یک هفته را داخل‌دان خوری ریخته تا دائم نگران غذا دادن به آن نباشید. غذای آن ترکیب سویا، ذرت و ریز مغذی‌های مختلف است. البته می‌توان از سبزی تازه نیز استفاده کرد. تغذیه جوجه قرقاول یک روزه سخت است و در روز‌های اول باید آن‌ها را تحت نظر داشت تا محل آبخوری و ‌دان خوری را یاد بگیرند. 


بیماری‌های جوجه قرقاول 

در صورتی که می‌خواهید قرقاول پروش دهید، لازم است بدانید که احتمال ابتلای این پرنده به بیماری‌های مختلفی وجود دارد. در زیر به این بیماری‌ها اشاره می‌شود: 


• کریزای عفونی 

 از عفونت‌های حادی است که علائمی از جمله ترشحات از چشم و بینی، تورم ملتحمه، عطسه، عفونت و ورم سیسنوس‌های اطراف چشم دارد. علت آن کمبود ویتامین است که با دادن ویتامین‌های مناسب می‌توان آن را برطرف کرده و جلوی ابتلای آن را گرفت 


• سینگاموز 

 این بیماری نای و دستگاه تنفسی پرنده را درگیر کرده و سبب مرگ ناگهانی جوجه قرقاول‌های جوان می‌شود. این بیماری نوعی انگل است که میکروب‌های آن در نای جمع شده و منجر به خفگی پرنده خواهد شد. از علائم ابتلا به این بیماری می‌توان به خون در دهان، مشکل در نفس کشیدن، کشیده شدن گردن همانند حالتی که انگار جیزی در گلو گیر کرده و باز کردن متوالی دهان اشاره کرد. 


• بیماری آبله 

 از علائم این بیماری وجود ضایعات در اطراف چشم‌ها، گردن، پا‌ها و سر است. این ضایعات سبب ترشحات چشم و تنگی نفس می‌شوند. 


• عفونت تنفسی تراکئیت 

 این بیماری دستگاه تنفسی را درگیر و آلوده می‌کند. از علائم آن سرفه، عطسه، بی‌حالی، تنگی نفس و بی‌اشتهایی است. در مواردی که بیماری شدت یابد، پرنده سر و گردن خود را به طرف بالا کشیده و هنگام نفس کشیدن دهان خود را باز کرده و صدایی مثل سوت زدن ایجاد می‌کند. از طرفی گاهی اوقات سینوس‌ها عفونت کرده و از بینی، دهان و چشم قرقاول ترشح خارج می‌شود. 


• بیماری آنتریت روتا 

 این بیماری ویروسی است و جلوی رشد جوجه‌ها را می‌گیرد. از علائم آن می‌توان توقف رشد و اسهال را عنوان کرد که باعث مرگ جوجه‌ها می‌شود. در بیشتر موارد گله‌های پرورش منبع آن هستند و در صورت نزدیک شدن به قرقاول‌ها بیماری را به آن‌ها منتقل می‌کنند. 


• بیماری طحال مرمری 

 علت بروز این بیماری ویروسی به نام آدنو است که علامتی نداشته و پرنده به دلیل افسردگی و بی‌اشتهایی تلف می‌شود. گاهی اوقات علائمی چون استفراغ، اسهال و تنگی نفس در قرقاول‌ها دیده می‌شود. از طریق فضله به دیگر جوجه‌ها منتقل شده و بیشترین ابتلای آن در جوجه‌های بالای یک ماه و پرنده‌های بالغ است. 


• بیماری کوکسیدوز 

 اسهال، ضعف و بی‌اشتهایی از علائم این بیماری است که در نهایت منجر به مرگ قرقاول می‌شود. برای جلوگیری از ابتلای جوجه‌ها به این بیگاری باید از دارو‌های ضد کوکسیدوز در تغذیه آن‌ها استفاده کرد. 


• آنفولانزا 

 آنفولانزای نوع A سبب ایجاد بیماری در قرقاول‌ها می‌شود. در جوجه‌های ۲ الی ۸ هفته شدت آن بیشتر است و تلفات بیشتری دارد. قرقاول‌های بالغ معمولاً هیچ علائمی ندارند و پس از مرگ و کالبد شکافی علائمی چون التهاب و خونریزی نای، تورم روده، جمع شدن موکوس در سینوس‌ها و نای دیده شود. 
  

شرایطی محیطی مناسب برای پرورش قرقاول 

برای بهره‌مندی از تمام ظرفیت‌های تولیدی قرقاول‌ها باید محیط مناسبی برای رشد و پرورش آن‌ها فراهم کرد. محیط خوب و مناسب باید دارای ویژگی‌های زیر باشد:


• دمای سالن 

 قرقاول پرنده‌ای خونگرم است و همیشه دمای بدن خود را از دمای محیط مستقل و در حد ثابت نگه می‌دارد. مقدار غذای مصرفی آن‌ها در دمای سرد بیشتر است و بیشترین انرژی دریافتی را برای داشتن دمای طبیعی بدن استفاده می‌کنند. در صورت بالا بودن دمای محیط پرنده بال بال‌زده و بال‌ها را بالا می‌آورد تا دمای محیط کم شود. مقدار مصرف‌دان و بازده غذایی در هوای گرم کم می‌شود؛ زیرا حیوان نمی‌تواند خوراک مصرف کند. 
 با توجه به سن قرقاول دمای بدن آن‌ها متفاوت است. برای داشتن عملکرد بهتر باید در هر سنی دمای مناسب تأمین شود. بیشترین دما برای جوجه‌ها نیاز است که در هفته اول باید بین ۳۳ الی ۳۵ درجه سانتیگراد باشد. پس از آن هر هفته میزان دما ۲. ۵ الی ۲ درجه سانتیگراد کم شده تا به دمای ۲۵ درجه برسد. ناگفته نماند که وضعیت پراکندگی پرندگان و تعداد آن‌ها در سالن در این زمینه اهمیت زیادی دارد. همواره با رشد جوجه‌ها دما کمتر شده و تهویه بیشتر می‌شود. در زمان تخمگذاری دمای مطلوب بین ۲۰ الی ۲۵ درجه سانتیگراد است. 


• رطوبت سالن 

 از دیگر موارد مهم در شرایط محیطی پرورش این پرنده میزان رطوبت سالن است. پوست این پرنده‌ها غده عرق نداشته و با دفع بخار از طریق شش‌ها دمای بدن تنظیم می‌شود. با بالا رفتن دمای محیط مقدار این بخار نیز بیشتر می‌شود. ناگفته نماند که با دفع کود نیز مقدار زیادی آب به صورت بخار وارد محیط می‌شود. برای جوجه‌ها بهترین رطوبت حدود ۶۰ درصد است و مقدار آن نباید هیچ وقت کمتر از ۵۰ یا بیشتر از ۸۰ شود. رطوبت مناسب برای قرقاول‌ها نیز ۵۰ الی ۵۵ درصد است. دما و رطوبت با یکدیگر مرتب هستند. به این صورت که با افزایش دمای سالن رطوبت نسبی کم می‌شود. از این رو در فصل تابستان رطوبت سالن بخار و افزایش پیدا کردن و دمای محیط کم می‌شود. در صورت خشک بودن زیاد هوا حیوان به میکروب‌های تنفسی مبتلا می‌شود. 


• تهویه سالن 

 داشتن تهویه خوب و مناسب از دیگر ویژگی‌های یک محیط مطلوب برای پرورش قرقاول است. این عامل در پرورش این پرنده خیلی مهم و تأثیرگذار است؛ زیرا بر روی آسایش و سلامت آن مؤثر بوده و باید به آن توجه شود. قرقاول‌ها، میکروارگانیسم‌ها و بعضی وسایل گرم‌کننده گاز‌های سمی تولید می‌کنند که برای سلامت پرنده‌ها ضرر دارد‌. به همین منظور باید هوای کثیف از سالن خارج شده و هوای تمیز وارد شده تا اکسیژن مورد نیاز تأمین شود. علاوه بر آن برای جریان داشتن هوا به طور منظم باید درجه حرارت در مقدار مناسبی حفظ شود. اصول کلی سیستم تهویه مناسب شامل کنترل گرما و سرما، وجود هوای متعادل و کافی، کنترل رطوبت و خروج گاز‌های سمی می‌شود. 


• نور سالن 

نور محیط پرورش و شدت آن مهم است. زیاد بودن نور باعث همدیگر خواری می‌شود. برای تعیین شدت نور از نورسنج در ارتفاع قد قرقاول استفاده کنید. سالن‌های بسته از نور مصنوعی و سالن‌های باز از نور خورشید نور مورد نیاز را تأمین می‌کنند. نوردهی مناسب توان ژنتیکی قرقاول‌ها را بیشتر کرده و منجر به افزایش تولید و سلامت گله می‌شود. قرقاول‌هایی که در محیط باز هستند، در فصل بهار تخمگذاری می‌کنند، اما قرقاول‌های نگهداری شده در محیط بسته با داشتن نوردهی مناسب حدود ۸. ۵ ماهگی تخمگذاری را شروع می‌کنند. برای تولید تخم خوب در طول تخمگذاری باید روشنایی متناسب که شامل ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی است، رعایت شود. در صورت کم و یا قطع شدن نوردهی تولید تخم کمتر می‌شود. 

پرورش قرقاول و روش های نگه داری اصولی و نحوه تخم گذاری و فروش تخم و جوجه یکروزه


مراحل پرورش قرقاول 

 

برای پرورش قرقاول باید مراحل زیر طی شود: 


داشتن علاقه

مهمترین مرحله برای پرورش قرقاول داشتن علاقه به این حیوان است. در این مسیر راه‌های سختی چون مردن پرنده وجود دارد که مسلماً در صورت داشتن طاقک کم و نداشتن تحمل سختی برایتان سخت خواهد بود. از طرفی اگر به این حیوان علاقه داشته باشید، مسئولیت‌پذیری بیشتری داشته و سلامت و تغذیه آن برایتان اهمیت زیادی دارد. 


تهیه مکان

مکان مناسبی پیدا کنید که با منطقه مسکونی شما و شهر فاصله کمتری داشته باشد. این موضوع برای این است که بتوانید زود به زود به پرنده‌ها سر بزنید. مکان مورد نظر باید دارای امکانات آب، برق و گاز باشد تا در طی پرورش دچار مشکل نشوید. مکانی که انتخاب کرده‌اید، باید دارای فضای باز و بسته باشد که فضای باز آن دارای حصار باشد. قرقاول برای رشد بهتر و داشتن بدی قوی باید از نور آفتاب و هوای تازه نیز استفاده کند. 


مجهز کردن مکان

مکان را از جهات مختلف برای پرورش قرقاول آماده کنید. برای جلوگیری از زخم شدن کف پا‌ها حتماً کف بستر را با پوشال نرم یا خاک اره بپوشانید. این پرندگان در هوای زیاد سرد تلف می‌شوند، از این رو باید متناسب با ظرفیت سالن سیستم گرمایشی مناسب در مکان نصب شود. از طرفی در صورت گرم بودن منطقه باید کولر آبی در سالن نصب شود. همانند سرمای زیاد گرمای زیاد نیز باعث تلف شدن پرنده‌ها خواهد شد. به ازای هر ۵ قرقاول باید یک ‌دانخوری و آبخوری در سالن درنظر گرفته شود. با توجه به ظرفیت محیط می‌توان به ازای هر یک متر مربع ۲ الی ۳ قرقاول نگه داشت. از طرفی در محیط مورد نظر باید لانه مناسب برای تخمگذاری و جوجه‌آوری ساخته شود. لانه گرم و نرم تخمگذاری را بیشتر کرده و هر پرنده جذب لانه شده و در آن تخمگذاری می‌کند. 


تهیه قرقاول

از دیگر مراحل پرورش قرقاول تهیه بهترین نژاد‌های آن است. از جمله این نژاد‌ها می‌توان پاکستانی، آمریکایی و هندی را نام برد که تخم گذاری بالایی داشته و در زمان کوتاهی بالغ شده و به سن تخمگذاری می‌رسند. 


تهیه غذای مناسب

در گام بعدی باید این پرنده‌ها را از نظر تغذیه به خوبی حمایت کنید. در هر دوره از زندگی جیره غذایی متفاوت است. به طور کلی تغذیه قرقاول‌ها شامل ۳ مرحل زیر است: 


• تغذیه جوجه قرقاول‌ها

جوجه‌ها تا ۱۲ ساعت اول بعد از بیرون آمدن از تخم نیاز به تغذیه ندارند. در این مدت برای تقویت آن‌ها از آب و شکر و مولتی ویتامین‌ها استفاده می‌شود. بعد از گذشتن این تایم باید با جیره غذایی که استارتر نامیده می‌شود، تغذیه آن را شروع کرد. می‌توانید برای تغذیه پرندگان از میوه‌ها و سبزیجات خرد شده، جوانه انواع دانه‌ها، تخم مرغ آب پز، ترکیب ماست و سبزیجات و... استفاده کرد. این روال تا ۳ هفتگی جوجه‌ها ادامه دارد. 


• تغذیه قرقاول‌های بالغ

از یک ماهگی تا زمان تخم‌گذاری تغذیه جوجه‌ها معمولی است و می‌توانید کنسانتره‌های مخصوص را که ویتامین، مواد معدنی و پروتئین مشخصی دارد استفاده کنید. 


• تغذیه قرقاول‌های تخم‌گذار

در زمان تخم‌گذاری تغذیه قرقاول‌ها مهم است و نیاز به دقت کافی دارد. تغذیه سالم و کامل باعث تولید تخم‌های نطفه دار با کیفیت می‌شود. درصد کلسیم و پروتئین جیره غذایی بالا باشد. از دادن مواد پر چرب به پرنده‌ها خودداری کنید؛ چون جلوی تخم‌گذاری را می‌گیرد‌. با استفاده از پودر پوسته تخم مرغ، پودر استخوان، پودر کف دریا و... می‌توان کلسیم مورد نیاز را فراهم کرد.  
 

فروش تخم و گوشت قرقاول

آخرین مرحله پرورش قرقاول دیدن نتیجه زحمات و کسب درآمد است. از زمان شروع رشد می‌توان تعدادی از جوجه‌ها را فروخت. با فروش قرقاول‌های نر می‌توان هزینه‌های پرورش دیگر جوجه‌ها را تأمین کرد. اما اگر تا زمان بلوغ کامل جوجه‌ها و تبدیل آن‌ها به قرقاول بالغ صبر کنید، می‌توانید با قیمت بیشتری آن‌ها را بفروشید. علاوه بر این می‌توانید تعدادی از تخم‌ها را بفروشید. 
 

نحوه تعیین جنسیت قرقاول 

تشخیص نر و ماده بودن قرقاول برای تشکیل گله و جوجه کشی امری مهم است. سر جوجه‌های نر به شکل چهار گوش یا مربع است، اما ماده‌ها سری شیب دار دارند. معمولاً رنگ ماده‌ها از نر کمرنگ‌تر است‌. دیگر راه تشخیص نر و ماده بودن قرقاول‌ها از طریق اندازه آن‌ها است. پرنده‌های نر حدود ۸۸ سانتی‌متر و نوع ماده ۶۵ سانتی‌متر هستند. از طرفی قرقاول ‌نر صدایی شبیه کورکور دارد. 
 

نکات بهداشتی در پرورش قرقاول 


برای پرورش درست و سالم ماندن تخم‌ها و جوجه‌ها باید بهداشت را رعایت کرد. در زیر به نکات مهم در این زمینه پرداخته می‌شود: 

  1.  با واکسینه کردن قرقاول‌ها در سن پایین آن‌ها را در برابر باکتری‌ها و ویروس‌های مختلف مقاوم کنید. با این کار سیستم ایمنی تقویت شده و با بیماری‌ها به خوبی مبارزه می‌کنند. 
  2.  جلوی ورودی حشرات، موجودات موزی، سوسک و موش را به داخل محیط بگیرید. 
  3.  در صورت ابتلای پرندگان به بیماری حتماً و به سرعت پرنده‌های مریض را جدا کنید.  
  4.  سلامت پرندگان را مرتباً بررسی کرده تا در صورت ابتلا به بیماری زود متوجه آن شوید.  
  5.  محل نگهداری باید همیشه تمیز باشد. از این رو باید روزانه سالن را تمیز کرده و با برطرف کردن کثیفی‌ها جلوی بوی دادن را بگیرید. 
  6.  دان خوری و آبخوری را مرتب تمیز کرده و از دادن آب آشامیدنی کثیف و آلوده به پرندگان خودداری کنید. 

 
نتیجه گیری 

قرقاول از پرندگانی است که پرورش آن سود بالایی داشته و برای کسب درآمد انتخاب مناسبی است. می‌توان به چند روش این پرنده را پرورش داد که هر کدام مزایا و معایبی دارند. برای انجام درست این کار و پرورش قرقاول‌های مناسب و خوب باید تمام موارد مورد نیاز برای آن را رعایت کرد. از جمله این موارد داشتن مکان با ویژگی‌های مناسب، استفاده از بهترین نژاد، تغذیه مناسب  هستند. با آموزش این کار بدون شک می‌توانید به راحتی پرورش این پرندگان را انجام داده و از لحاظ اقتصادی درآمد خوبی به دست ‌آورید. جهت استعلام قیمت فروش تخم نطفه دار قرقاول ها در نژاد های بلژیکی و لیمویی و سیلور و آمهرت و ریورز و آمریکایی و پاکستانی و هم چنین مشاهده انواع تخم برای جوجه کشی به صفحه اصلی وبسایت شرکت رویال طیور مراجعه نمائید .