در حال بارگزاری

بیماری های غاز و قو غاز ها و روش های درمان و پیشگیری از این بیماری ها


بیماری های غاز و قو غاز ها و روش های درمان و پیشگیری از این بیماری ها


بیماری های غاز و قوغاز و راه های درمان و پیشگیری
غاز و قوغاز هر دو جزو پرندگان آبزی محسوب می شوند که شباهت ها و تفاوت هایی در شکل ظاهری، محل زندگی، نوع تغذیه و جفت گیری دارند. این دو پرنده آبزی به طور معمول از عمر بالایی برخوردارند اما در این میان وجود برخی بیماری هامی تواند تهدید کننده سلامتی و عمر آن ها باشد. آیا از بیماری هایی که باعث مرگ این پرندگان می شود مطلع هستید؟ به طور معمول بیماری های غاز و اردک در برخی موارد مشترک بوده و از نوع ویروسی و انگلی است که باعث تلف شدن این پرندگان می شود. آگاهی از انواع بیماری و راه های درمان و پیشگیری می تواند در تشخیص به موقع آن بسیار موثر باشد. جهت خرید تخم نطفه دار غاز و مشاهده لیست قیمت خرید تخم نطفه دار غاز و قو غاز با ما در ارتباط باشید و از بخش محصولات این وبسایت بازدید فرمائید .

شرایط ابتلا به بیماری غاز و قوغاز

غازها و قوغاز از جمله پرندگان مقاومی هستند که کمتر از پرندگان دیگر دچار بیماری می شوند. شرایطی که می تواند ابتلا این پرندگان را به بیماری را افزایش دهد آب و غذای آلوده و محیط بسیار مرطوب است. استفاده از غذاهای آلوده و فاسد یا دادن غذاهایی که برای این پرندگان مضر هستند می تواند امکان ابتلای آن ها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. غذاهای چرب، شور و یا بسیار شیرین از جمله غذاهایی محسوب می شوند که برای این پرندگان مضر هستند. 
محیط زندگی نیز تاثیر به سزایی در ابتلای آن ها دارد. هنگامی که محیط آلوده بوده و دارای فضولات جمع شده باشد امکان ابتلای این پرندگان به بیماری های انگلی و ویروسی بسیار بیشتر می شود. از آن جایی که این بیماری ها همه گیری زیادی دارند در صورت ابتلای یک غاز به شدت گسترش پیدا کرده و کل گله غاز ها را درگیر می کند. رعایت بهداشت محیط زندگی، جداسازی این حیوانات از نوع وحشی، در نظر گرفتن بازه سنی و در برخی موارد جداسازی نر و ماده از یکدیگر می تواند تاثیر زیادی در کاهش ابتلای این پرندگان به انواع بیماری ها داشته باشد.

بیماری های شایع درغاز ها

غازها جزو پرندگان مقاوم محسوب می شوند که امکان ابتلای آن ها به بیماری از دیگر انواع پرندگان بسیار کمتر است. اما در این میان برخی از بیماری های شایع ممکن است تهدید کننده جان این پرندگان باشد. غازها گونه های متعددی دارند و شرایط رشد و پرورش آن ها نیز ملزم به رعایت موارد بسیاری است. این پرندگان آبزی نیز همانند دیگر پرندگان در طول رشد خود مبتلا به بیماری های متعددی می شوند که برخی از این بیماری ها مرگ و میر آن ها را به همراه دارد.
 آشنایی با این بیماری ها و علائم آن می تواند تأثیر به سزایی در تشخیص به موقع و جلوگیری از مرگ و میر آن ها داشته باشد.اگر هنگام مشاهده علائم به سرعت پی به بمیاریغاز ها ببرید می توانید با قرنطینه و انجام اقدامات سریع از شیوع و گسترش آن جلوگیری کنید. در ادامه به معرفی شایع ترین انواع بیماری های غاز و قوغاز و راه های درمان و علائم آن بیشتر می پردازیم.


۱-بیماری کوکسیدیوز

بیماری اسهال خونی یا کوکسیدیوز در غاز ها از جمله بیماری های شایعی است که توسط باکتری ایمریا ایجاد می شود. علائم شایع برای تشخیص اسهال خونی است. این علامت به دلیل ایجاد زخم در روده ها و کلیه این پرندگان ایجاد می گردد. این بیماری در حقیقت نوعی انگل روده ای است که اکثر حیوانات از جمله پرندگان را درگیر می کند و در صورت تشخیص ندادن به موقع، می تواند منجر به عفونت روده ای شود.
در صورت ابتلای یک غاز، این انگل عفونی می تواند به سرعت به غاز های دیگر نیز منتقل شده و اکثریت آنها را درگیر کند. تشخیص این بیماری عفونی به دلیل بروز زود هنگام علائم بسیار آسان است اما وجود اسهال خونی در باقی موارد نیز می تواند تشخیص دهنده بیماری های دیگر نیز باشد. اگر با لاغری غازها و بی اشتهایی آن ها مواجه شدید یکی از بیماری های احتمالی می تواند توکسیدیوز باشد. اما برای تشخیص درست، لازم است تا مدفوع این پرندگان به طور کامل در آزمایشگاه بررسی شده و سپس نسبت به درمان آن ها اقدامات لازم انجام شود.


۲-بیماری نیوکاسل

بیماری نیوکاسل از جمله شایع ترین و واگیردار ترین نمونه بیماری های ویروسی بین همه پرندگان است. ابتلای به این بیماری به دلیل واگیردار بودن بسیار بالا بوده و یکی از اصلی ترین راه های انتقال آن از طریق هوا است. این بیماری علایم خاصی ندارد و سیستم تنفسی و گوارشی غاز ها را درگیر می کند. به همین علت در صورت گذشت زمان زیادی از ابتلا علائمی همچون تنگی نفس، نفس کشیدن با دهان باز، ناتوانی و ضعف در حرکت و ایجاد تخم های بی کیفیت ظاهر می شود.
 این بیماری در درجه های اول به شکل یک عفونت معمولی و در دراز مدت درصورت تشخیص ندادن و درمان منجر به مرگ و میر غازها می شود. درمان بیماری نیوکاسل نیز در صورت ابتلا دسته جمعی بسیار سخت و مشکل است. به همین علت به افرادی که غازها را پرورش می دهند توصیه می شود نسبت به واکسیناسیون به موقع اقدام کنند. در صورت مشاهده غازهای بیمار نیز سعی کنید تا آن ها را قرنطینه نموده و نسبت به درمان شان اقدام کنید. 

۳-فلج شدن غازها

یکی دیگر از بیماری هایی که در بسیاری از غازها خصوصا غازهای تازه متولد شده مشاهده می شود فلج شدن ناگهانی آن ها است. این فلجی ناگهانی ممکن است به علت های مختلفی رخ دهد. از جمله مواردی که تاثیر زیادی در بروز این مشکل در غازها خواهد داشت می توان به موارد زیر اشاره کرد. 
•    ویروس : ویروس های مختلفی که از طریق آب و غذاهای آلوده یا حیوانات دیگر به غازها منتقل می شوند ممکن است عوارضی از جمله فلجی پا را به همراه داشته باشند. ویروس آنتریت از نمونه این ویروس ها است که با علائمی همچون بی اشتهایی، فلج شدن پا، اسهال و تورم چشم همراه هستند. ویروس های دیگری همانند استئیت و پلی آرتریت نیز نمونه های دیگری از ویروس هایی هستند که باعث عفونت استخوان و در نتیجه فلج شدن ناگهانی غاز ها می شوند. اگر این ویروس ها به موقع تشخیص و درمان نشوند مرگ و میر غاز ها را به همراه دارند.
•    تغذیه نادرست : اگر چه غاز ها جزو پرندگان مقاوم محسوب می شوند اما برای رشد و سلامت خود نیاز به یک تغذیه مقوی و غنی دارند. در صورتی که در تغذیه این پرندگان ویتامین هایی همچون کلسیم، پروتئین و دیگر مواد مغذی به حد کافی موجود نباشد ممکن است ضعف و بی حالی و در نتیجه فلجی موقت آن ها را در پی داشته باشد. 
•    دستگاه جوجه کشی: بسیاری از افراد برای پرورش غاز از دستگاه جوجه کشی استفاده می کنند. هنگامی که رطوبت و دمای دستگاه تنظیم نباشد فلجی موقت را در جوجه غازهای تازه متولد شده به همراه خواهند داشت. 
علاوه بر موارد نامبرده شده مولدهای خانواده، بیماری نیوکاسل، مارک، بیماری های مادرزادی و پرورش در محیط های شیبدار می تواند منجر به فلج شدن ناگهانی غازها شود.

بیماری غاز ها و قو غاز ها


۴-بیماری بال فرشته ای غاز ها 

بیماری بال فرشته یکی دیگر از بیماری های شایع بین طیور آبزی است. این بیماری بین اغلب این پرندگان مشترک بوده و با علائمی همچون تغییر در شکل مفاصل بال و تغییر در رشد بال و شکل ظاهری آن ظاهر می شود. علت بروز این بیماری تغذیه نادرست طیور و عدم دریافت مواد مغذی است. بیماری بال فرشته عوارض زیادی همچون ناتوانی در پرواز را برای غاز ها به همراه دارد. برای این که از پیشرفت بیماری جلوگیری شود باید پس از ابتلا بلافاصله بال های غاز بسته شود و مواد مغذی همچون سبزیجات را در برنامه غذایی آن ها گنجانده و پروتئین را کاهش دهید.


۵- بیماری فلج گردن غاز ها

بوتولیسم یکی از کشنده ترین بیماری های مخصوص غاز ها است که توسط باکتری بوتولونیوم و از طریق آب و خاک منتقل می شود. آب و غذای آلوده به این باکتری می تواند سریعا پرندگان آبزی همچون غاز و قوغاز را مبتلا به بیماری بوتولیسم کرده و ظرف مدت ۴۸ ساعت آن ها را به کما و مرگ بکشاند. علائم اولیه این بیماری شامل فلج شدن گردن، نارسایی تنفسی، عدم کنترل عضلات گردن و از دست رفتن حجم زیادی از آب بدن است. برای بیماری بوتولیسم هیچ درمان دارویی و قطعی وجود ندارد. تنها راه جلوگیری از ابتلا پرندگان به بوتولیسم رعایت بهداشت محیط زندگی و دادن آب و غذای سالم است. 


۶-بیماری کنه غاز

بیماری کنه غاز که با نام اسپیروکتوزیس نیز شناخته می شود با چسبیدن کنه به پرهای غاز شیوع پیدا می کند. این بیماری که باعث ایجاد زخم در پرهای غازها می شود علائمی همچون ضعف و بی حالی و در نهایت مرگ غاز ها را به همراه دارد. یکی از اقدامات موثر در جهت پیشگیری از این بیماری واکسیناسیون به موقع و استفاده از آنتی بیوتیک های مخصوص در روز های ابتدایی بروز علائم است. 


۷-بیماری کریپتوسپوریدیوزیس

یکی از بیماری های شایع انگلی است که از محیط آلوده به سیستم تنفسی غازها منتقل می شود. این بیماری انگلی ممکن است از غاز ها نیز به انسان سرایت کرده و باعث ایجاد مشکلات عمده ای از جمله مشکلات گوارشی شود. علائم این بیماری با ضعف، بی حالی، عطسه، و اسهال همراه است. این بیماری نیز همانند دیگر بیماری های پرندگان آبزی با رعایت بهداشت و نظارت صحیح روی غذا و آب این پرندگان تا حد زیادی قابل کنترل است.


۸-بیماری سالمونلوز

این بیماری از جمله بیماری های مهم در غاز و قوغاز است. امکان انتقال این بیماری به انسان نیز وجود دارد به همین علت شناخت این بیماری و علائم آن بسیار حائز اهمیت است. بیماری سالمونلوز از طریق نوعی باکتری موجود در فضولات پرندگان به وجود می یابد. یکی از راه های انتقال آن محیط آلوده و آبخوری های آلوده است. از علائمی که در روزهای ابتدایی ابتلا در این پرندگان ظاهر می شود، می توان به انداختن سر روبه پایین، افتادگی بال ها، کم اشتهایی، بسته شدن چشم ها و نامرتبی و کثیفی بال ها اشاره کرد.
 راه اصلی پیشگیری از بیماری سالمونلوز رعایت نکات و اقدامات بهداشتی است. به این ترتیب باید محیط زندگی غاز ها در فواصل زمانی معین نظافت و ضد عفونی شوند .در صورت مشاهده غاز بیمار نیز باید آن را قرنطینه و درمان با آنتی بیوتیک را آغاز کرد.


۹-بیماری کرم های نوار و پهن

یکی از بیماری های دیگری که در بیشتر پرندگان ابزی به دلیل اب دوست بودن آن ها بسیار شایع است آلوده شدن آن ها به کرم های نواری و پهن است. کرم های پهن احتمال بیماری زایی بیشتریی نسبت به کرم های نواری دارند. از مشکلاتی که این قبیل کرم ها به وجود می آورند، می توان به جذب پایین و عملکرد نامناسب اشاره کرد. تشخیص این بیماری بسیار سخت بوده و با بررسی فضولات پرندگان در آزمایشگاه قابل تشخیص است.


۱۰- بیماری مقاربتی

یکی دیگر از بیماری هایی که ممکن است غاز ها را مبتلا کند عفونت باکتریایی ناحیه تناسلی آن ها است. این نوع عفونت اگر به موقع تشخیص و درمان نشود ممکن است عقیم شدن غازها را به همراه داشته باشد. بیماری مقاربتی از طریق باکتری مایکوپلاسما ایجاد می شود که با علائمی همچون تورم و التهاب در ناحیه تناسلی نوع نر و ایجاد زخم همراه است. این بیماری شیوع بالایی داشته و در صورت ابتلا یک غاز به سرعت بین غاز های دیگر خصوصا جوجه ها گسترش پیدا می کند. 
در صورت ابتلای یک غاز نر به این بیماری پس از جفتگیری با غاز ماده عفونت به راحتی به غاز ماده منتقل می شود. راه درمان این بیماری از طریق استفاده از آنتی بیوتیک های مخصوص همچون تیامولین، تتراسایکلین، تایلوسین و کلروتتراسایکلین است. دوز داروهای نام برده شده باید توسط دامپزشک و پس از انجام معاینات و ازمایشات تخصصی تعیین گردد.

روش های پیشگیری از ابتلا به بیماری در غاز و قوغاز


غاز و قوغاز نیز همانند سایز پرندگان در طول زندگی دچار بیماری هایی زیادی از جمله بیماری های عفونی و ویروسی می شود که در صورت تشخیص ندادن به موقع و اقدامات لازم جهت درمان ممکن است مرگ آن ها را به همراه داشته باشد. راهکارهای زیادی جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری در این پرندگان وجود دارد. به طور کلی نظافت محیط پروش دهنده یکی از مهم ترین مواردی است که امکان ابتلا پرندگان آبزی همچون غاز را به حداقل می رساند.
 برای خرید غازهای جدید نیز باید به این نکته توجه کنید که کاملا آن ها را از نظر سلامتی بررسی کرده و در جهت اطمینان به مدت دو هفته در قرنطینه قرار دهید تا در صورت وجود بیماری از شیوع آن جلوگیری شود.از سری نکات دیگر که تاثیر به سزایی در کاهش بیماری این پرندگان آبزی دارد، می توان به موارد زیر اشاره کرد. بهترین تخم نطفه دار برای جوجه کشی در مجموعه رویال طیور موجود می باشد .

بدترین بیماری غاز سانان

تشخیص به موقع بیماری 

یکی از موثرترین راه های پیشگیری از بروز علائم جدی است. به همین علت باید اردک ها به طور منظم توسط دامپزشک و طی فواصل معین از نظر سلامت بررسی شوند. 
رعایت اقدامات بهداشتی
 با تمیز نگهداشتن محیط زندگی و رعایت نظافت می توانید امکان ابتلای آن ها را به بیماری تا حد زیادی کاهش دهید. به طور کلی در محیط های آلوده امکان رشد و پرورش ویروس ها و انگل ها بسیار افزایش پیدا می کند.
تنظیم دمای محیط 
اقدامات لازم جهت نصب تجهیزات گرمایشی و سرمایشی مناسب در محیط زندگی این پرندگان یکی دیگر از اقدامات موثر در جهت کاهش ابتلای آن ها به بیماری ها است. با نصب هیترهای مخصوص و کنترل دما در فصول مختلف می توانید از گرمازدگی آن ها در فصل تابستان و انفولانزا در فصل زمستان تا حد زیادی پیشگیری کنید. 
تغذیه مناسب 
تغذیه غاز و قوغاز با مواد مغذی و رساندن ویتامین های ضروری در طول روز باعث تقویت سیستم ایمنی آن ها شده و از ابتلای این پرندگان به بیماری جلوگیری می شود.
واکسیناسیون 
انجام منظم واکسیناسیون پرندگان آن ها را در مقابل بسیاری از بیماری ها ایمن می سازد. 
خرید از افراد معتبر
هنگامی که اقدام به خرید غاز می کنید باید به این نکته توجه داشته باشید که غازها را از افراد معتبر و گله های سالم انتخاب کنید. انتخاب و خرید یک غاز بیمار می تواند منجر به آلوده شدن کل گله شود.
پوشیدن لباس مخصوص 
یکی دیگر از اقدامات موثر در جهت کاهش ابتلا به بیماری رعایت نظافت و پوشیدن کفش و لباس مخصوص در جهت بازدید از سالن است.
جلوگیری از سرو صدا
محیط زندگی غازها و قوغازها باید کاملا با ارامش همراه باشد. ایجاد سرو صداهای ناهنجار می تواند باعث به وجود آمدن استرس در این پرندگان شود. استرس نیز به نوبه خود می تواند موجب تضعیف سیستم ایمنی این پرندگان شده و امکان ابتلای آن ها را به بیماری تا حد زیادی افزایش دهد.
قرار گرفتن زیر نور خورشید 
ماندن پرندگان به طور مداوم در سالن های سربسته بسیار اقدام نادرستی است . غاز و قوغاز باید در طول روز چند ساعتی را در فضای باز و زیر نور خورشید بگذرانند تا برخی از باکتری های مفید در خاک را که برای سلامتی آن ها مفید است دریافت کنند. 
ایجاد فضای مناسب 
ایجاد یک محیط و فضای مناسب برای پرندگان باید در قدم اول با توجه به تعداد آن ها در نظر گرفته شود. در صورت فضای محدود امکان ابتلا به بیماری بسیار گسترش پیدا می کند.
قرنطینه 
بسیاری از بیماری ها در تمامی پرندگان با علائم مشابهی همراه است؛ به همین علت توصیه می شود پس از مشاده کوچکترین علائم در غازها آن ها را قرنطینه کرده تا از شیوع و گسترش آن جلوگیری کنید.
گروه بندی 
گروه بندی غازها از نظر رده سنی یکی دیگر از اقدامات موثر در جهت کاهش ابتلا به بیماری در این پرندگان محسوب می شود. به طور کلی غاز و قوغازهای با سن کم، عموما از ایمنی بسیاری پایینی برخوردار هستند به همین علت با مجاورت در برابر غاز های بزرگتر به سرعت مبتلا می شوند.
از بین بردن لاشه پرندگان بیماری
لاشه پرندگان بیمار نیز به راحتی می تواند بیماری را به سایز غازها انتقال دهد. بر همین اساس برای جلوگیری از انتقال بیماری باید با سرعت لاشه های بیمار را سوزانده یا خاک کنید.

سخن پایانی


غاز ها و اردک ها از جمله پرندگان آبزی محسوب می شوند که شباهت های زیادی به یکدیگر دارند. این پرندگان برخلاف سایز پرندگان آبزی در برابر بیماری ها بسیار مقاوم هستند. اما در طول زندگی ممکن است بیماری هایی را تجربه کنند که باعث مرگ و میر آن ها می شود. اغلب بیماری های این پرندگان در صورت رعایت نکردن بهداشت محیط زندگی و خوردن آب و یا غذای الوده ایجاد می شوند. با انجام اقدامات لازم جهت پیشگیری و انجام واکسیناسیون به موقع می توان از بروز این بیماری ها تا حد ممکن جلوگیری کرد. جهت خرید تخم غاز و خرید تخم نطفه دار قو غاز با کارشناسان شرکت رویال طیور تماس بگیرید.