در حال بارگزاری

بیماری های شترمرغ ها و روش های درمان و نحوه پیشگیری


بیماری های شترمرغ ها و روش های درمان و نحوه پیشگیری


بیماری های شترمرغ و راه های درمان و پیشگیری
شترمرغ یکی از پرندگان بی نظیر در دنیا بوده که از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ به این دلیل که از گوشت، تخم مرغ و پرهای آن می توان استفاده کرد. شرایط پرورش این پرندگان زیبا سرد و گرم است؛ به همین خاطر اغلب در سراسر جهان و به ویژه در کشور آفریقای جنوبی به وفور پرورش داده می شود. بنابراین از نظر شرایط آب و هوایی پرورش این پرندگان با چالش یا مشکلی مواجه نمی شود. اغلب برای پرورش این پرندگان افراد از تجهیزات مرغداری و دستگاه جوجه کشی استفاده می کنند تا بدین شکل شرایط ایده آل پرورش این پرندگان را فراهم کنند. با توجه به اهمیت این موضوع ما در ادامه قصد داریم به بررسی بیماری های شتر مرغ و راه های درمان و پیشگیری از آن بپردازیم و در این رابطه اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. پیشنهاد ما به شما این است که تا انتهای مقاله همراه ما باشید. جهت آشنایی با انواع تخم نطفه دار طیور و خرید تخم نطفه دار شترمرغ عاری از هر گونه بیماری و ویروس می توانید به بخش محصولات وبسایت رسمی شرکت رویال طیور مراجعه کنید .
 

علت اصلی مرگ و میر در شترمرغ ها چیست؟

اگرچه شتر مرغ پرنده مقاومی است و در برابر برخی از بیماری ها مقاومت خوبی از خود نشان می دهد اما به جرات می توان بیان کرد که یکی از علت های اصلی مرگ و میر این پرندگان، مبتلا شدن به برخی از بیماری های مختلف است. یکی از شایع ترینبیماری های شترمرغ در واقع بیماری های عفونی است که به طور معمول در شترمرغ های 6 ماه بیشتر دیده می شود. از مهمترین علت های مرگ و میر در شتر مرغ می توان مواردی همچون عفونت های قارچی، اسهال، عفونت های باکتریایی و مشکلات فیزیکی پا را نام برد.
 عوامل بیماری زا در شتر مرغ و به ویژه در جوجه شتر مرغ به دلیل عوامل انگلی، ویروسی، قارچ و باکتری است. به طور کلی برای جلوگیری از بیمار شدن شتر مرغ باید به فاکتورهای ژنتیکی، محیط زندگی و تغذیه شترمرغ توجه داشته باشید. از بیماری های شایع در مرگ و میر شتر مرغ می توان به نوع دیگری از بیماری یعنی اسهال این پرنده اشاره کرد. اسهال در این پرندگان اگر حدود 8 الی 12 روز ادامه داشته باشد به طور یقین موجب مرگ و میر این پرنده می شود. از عوامل دیگر مرگ و میر در شتر مرغ می توان به جمع شدن چوب ، سنگ و اجسام جامد در معده پرنده اشاره کرد. برای جلوگیری از این بیماری در پرنده باید محل پرورش پرنده به خصوص جوجه ها از هر گونه اجسام خارجی پاکسازی شود.


بیماری های شتر مرغ

بیماری نیوکاسل

بیماری نیوکاسل نه تنها شترمرغ را درگیر می کند بلکه همه پرندگان را تحت تأثیر خود قرار می دهد. خوشبختانه برای جلوگیری از این بیماری در پرندگان واکسن وجود دارد و اغلب همه پرندگان در سالن و مرغداری ها واکسینه می شوند. با این حال شما می توانید طبق توصیه دامپزشک در فواصل معنین پرندگان را واکسینه کنید. به طور معمول در کشورهای آفریقایی و اسرائیل شتر مرغ ها بیشتر از سایر پرندگام دچار بیماری نیوکاسل می شوند.


تغییرشکل استخوان

تغییر شکل استخوان نیز یک نوع دیگری از بیماری در شتر مرغ است. در واقع این بیماری از نظر شکل ظاهری برای پرنده مشکل ایجاد می کند. یکی از عوامل اصلی بروز این بیماری در شتر مرغ، تغذیه نامناسب جوجه ها است که موجب احتمال تغییر شکل استخوان ها و غضروف های استخوان رنده می شود. اگر مقدار کلر در رژیم غذایی پرنده بیشتر از سدیم و پتاسیم باشد ممکن است استخوان ها پای پرنده و دیگر قسمت های بدن جوجه دچار تغییر شکل شوند.
البته کافی نبودن سطح کلسیم و فسفر در رژیم غذایی نیز عامل دیگری بر تغییر حالت و ساختار استخوان است. برای جلوگیری از چنین بیماری در شتر مرغ باید با یک متخصص تغذیه معتبر مشورت کنید تا رژیم غذایی استاندارد و فرموله شده ای را در اختیار شما قرار دهد. برای درمان چنین بیماری در شتر مرغ بهترین کار اضافه کردن ترکیب سولفات منیزیم به آب آشامیدنی است.


انگل های خارجی

انگل های خارجی شامل مگش، کنه و شپش است که معمولاً در خارج از بدن شترمرغ زندگی می کنند. در برخی از موارد نیز ممکن است انگل خارجی در پوست و زیر بال شترمرغ پنهان شوند. این انگل های خارجی از پوست و خون شتر مرغ تغذیه می کنند که وجود آن ها در بیرون از بدن شتر مرغ موجب پرهای درهم و خارش پوستی در پرنده می شود. برای درمان چنین مشکل و همچنین جلوگیری از شیوع این انگل ها بهترین کار استفاده از داروهای ضد انگلی است که باید گهگاه به بدن پرنده اسپری کنید.


عفونت کیسه زرده

از بیماری های شایع در شتر مرغ می توان به عفونت کیسه زرده اشاره کرد. در اکثر کشورهای اروپایی برای جلوگیری از چنین بیماری در شتر مرغ به روره جوجه ها ضد عفونی کننده های مخصوص زده می شود تا بدین شکل بند ناف با مواد ضد عفونی کننده اشباع شود. از دلایل اصلی آلوده شدن کیسه زرده در شتر مرغ می توان به عدم رعایت قوانین بهداشتی و تمیز نکردن تخم ها قبل از قرار دادن در دستگاه اشاره کرد. به همین منظور برای جلوگیری از چنین بیماری در شتر مرغ بهتر است نکات بهداشتی را رعایت کنید و دستگاه جوجه کشی را پس از هر بار استفاده مورد شست و شو قرار دهید.
 

بیماری انگلی داخلی

بیماری انگلی داخلی به دلیل وجود کرمی در روده کوچک این پرنده است که از مواد مغذی درون روده کوچک تغذیه می کند و در گذشت زمان موجب کاهش وزن شتر مرغ و سرانجام مرگ پرنده می شود. این بیماری به عنوان یک بیماری داخلی و انگلی است که در صورت بروز آن در پرنده موجب خسارت های سنگینی برای پرورش دهنده می شود. با این حال یکی از راه های مؤثر برای پیشگیری و درمان از این بیماری استفاده از داروهای ضد انگلی و همچنین رعایت رژیم غذایی سالم است.
یکی از انگل های داخلی در روده کوچک شتر مرغ انگل نخی استکه اغلب در شترمرغ های کمتر از یک سال وجود دارد. این انگل از نظر شکل ظاهری کاملاً بدون رنگ است و به دلیل ساختار و ماهیتی که دارد سال هامی تواند بدون آب و غذا در بدن شتر مرغ فعال باشد. انگل های داخلی در روده مانع از ترشح مواد در معده می شوند به همین دلیل به عنوان مرگ و میر بیش از 80 درصد از جوجه ها به حساب می آیند. برای درمان و پیشگیری از انگل های داخلی باید با دامپزشک در این رابطه مشورت کنید و در زمان مناسب از داروهای ضد انگل استفاده کنید.


آبله طیور

اغلب این بیماری در شتر مرغ در کشور آمریکا و اسرائیل گزارش شده است. این بیماری جوجه های شتر مرغ را در گروه سنی یک هفته تا چهارماه درگیری می کند و موجب مرگ و میز حدود 15 درصد از جوجه های شتر مرغ می شود. از راه هایمؤثر در درمان و پیشگیری از این بیماری می توان به واکسن تجاری آبله اشاره کرد.


آنفولانزای طیور

در آفریقای جنوبی این بیماری شیوع بیشتری داشته است. شتر مرغ هایی که به این بیماری مبتلا می شوند به راحتی می توانند ویروس مربوطه را به تخم خود و حتی سالن های گرماخانه و تخم های سالم منتقل کنند. این ویروس یکی از علت های اصلی مرگ و میر جوجه ها است. برای درمان این بیماری درمان شناخته شده ای وجود دارد که می توان به راحتی بیماری را کنترل کرد.

عفونت های باکتریایی

عفونت های باکتریایی نیز نوع دیگری از بیماری شتر مرغ است که به علت ضعیف بودن بهداشت اتاق گرماخانه و جایگاه نگهداری جوجه ها به وجود می آید. برای پیشگیری از چنین بیماری باید به بهداشت جایگاه پرورش جوجه ها توجه ویژه ای داشته باشید.

آنژین های کلی باسیلی

یکی از بیماری هایی که در طول هفته اول زندگی جوجه های شتر مرغ را تحت تأثیر خود قرار می دهد، آنژین های کلی باسیلی است.
 استفاده منظم از مدفوع جوجه ها در تغذیه شترمرغ های تخم گذار در طول مدت تخم گذاری یکی از راه های مؤثر جهت ایجاد ایمنی غیر فعال علیه این باکتری است. بدین شکل پادتن ها مادری در خون شتر مرغ ایجاد به زرده جوجه ها منتقل می شود.

بیماری های شترمرغ ها و درمان آنها


واکسیانسیون در شترمرغ برای جلوگیری از بروز بیماری ها

اگرچه واکسیناسیون برای جلوگیری از بروز بیماری های در شتر مرغ بسیار مؤثر است اما تنها در دو مورد از این بیماری ها واکسیناسیون جواب می دهد. در بیماری نیوکاسل که اغلب همه پرندگان را تحت تأثیر خود قرار می دهد، می توان با واکسینه کردن پرندگان در برابر این بیماری محافظت کرد. بیماری آنتروتوکسمی نیز اغلب در جوجه های شتر مرغ بروز می کند این بیماری غیر واگیر است و به عنوان یک عامل اصلی استرس محسوب می شود. در صورتی که فضای نگهداری جوجه ها کم باشد و تغذیه آن ها به درستی انجام نشود شتر مرغ ها به این بیماری مبتلا خواهند شد. با این حال برای جلوگیری از چنین بیماری بهتر است جوجه ها را واکسینه کرد.


راهکارهای مناسب در جلوگیری از بیمار شدن شترمرغ ها

یکی از راهکارهای مؤثر در جلوگیری از مبتلا شدن شتر مرغ ها به بیماری های مختلف، استفاده از آب و غذای سالم است. بنابراین بهترین کار این است که جیره جوجه ها را هر چند مدت یک بار تمیز کنید. جیره جوجه ها باید در محیطی کاملاً تمیز، خنک و با رطوبت بسیار کم باشد. آب مصرفی جوجه ها باید به طور کامل تمیز و سختی بسیار کمی داشته باشد. با این حال بهتر است در مراقبت از جوجه های شتر مرغ کوشاتر باشید و در زمان مناسب واکسینه آن ها را انجام دهید.


آیا بیماری های شتر مرغ علائم خاصی دارد؟

بیماری های مختلفی در شتر مرغ موجب مرگ و میر این پرنده می شود. با این حال بهتر است علائم مربوط به بیماری های مختلف را در پرنده مورد بررسی قرار دهید تا زودتر بتوانید جهت درمان آن اقدام کنید.


بررسی علائم ظاهری

علائم ظاهری نسبت به سایر علائم در شتر مرغ شما را از وجود بیماری های مختلف باخبر می کند. بنابراین بهتر است ابتدا علائم ظاهری بیماری بر بدن شتر مرغ را مورد بررسی قرار دهید.


مشاهده ضایعات روی دهان

اغلب ضایعات سطحی خود را بهتر نمایان می کند و به طور معمول روی منطقه منقار خود را نشان می دهد. اگر روی دهان شتر مرغ ضایعه ای مشاهده کردید این امر ممکن است نشان از آبله مرغان باشد. اگر با بررسی دهان متوجه ضایعات ناخوشایند شدید بهتر است شتر مرغ را قرنطینه کنید تا دیگر شترمرغ ها به این بیماری مبتلا نشوند. پیشگیری همیشه بهتر از درمان جواب می دهد به همین دلیل واکسیناسیون آبله مرغان را فراموش نکنید و به موقع آن را به شتر مرغ ها ترزیق کنید. برای تشخیص درست ضایعات روی دهان شتر مرغ بهتر است آن را پیش یک دامپزشک ببرید. از طرفی به جزء ضایعات دهان بهتر است پشت بال ها و نو پنجه و منقار پرنده را هم بررسی کنید.


 
بررسی حالت های بدنی شتر مرغ

به حالت های بدنی شتر مرغ توجه داشته باشید. اگر مشاهده کردید که شتر مرغ به طور مداوم به حالت سجده بر روی زمین دراز می کشد یا اینکه گردنش را دائم پیچ می دهد این نشان دهنده این است که شتر مرغ به بیماری نیوکاسل مبتلا شده است. البته پیچ خوردگی زیاد پرنده به دور خود نیز ممکن است به دلیل بیماری آسپرژیلوز باشد. به طور کلی اگر شتر مرغ ب حالت ایستاده باشد یا اینکه به درستی حرکت نکند بهترین کار مشورت کردن با دامپزشک است.


بررسی ملتحمه در پرنده

اگر بر بدن شتر مرغ آثاری از ملتحمه ای دیده شود این نیز نشان دهده بیماری نیوکاسل یا بیماری کلامیدیوز است. با این حال بدن شتر مرغ را به طور کامل بررسی کنید به این دلیل که برخی از علائم به عنوان تأیید بیماری در این پرنده محسوب می شوند.


بررسی تورم در مفاصل

در صورتی که در پای شتر مرغ تورم دیده شود این علائم نشان د هندهوبای مرغی یا استافیلوکوک است. البته تورم به دلایل مختلف در شتر مرغ به وجود می آید که باید قبل از هر اقدامی به دامپزشک مراجعه کنید.


بررسی لکه های قرمز یا سفید روی شانه ها

در صورتی که روی شانه های پرنده آثاری از لکه های قرمز یا سفید مشاهده کردید این نشان دهنده وجود بیماری آنفولانزای مرغی است. با توجه به اینکه این بیماری برای انسان یک تهدید نادر به حساب می آید اما بهتر است برای درمان آن هر چه زودتر اقدام کنید و از یک دامپزشک در این رابطه کمک بگیرید.


چگونه باید شترمرغ های مزرعه خود را معاینه کنیم؟

برای معاینه کردن شتر مرغ جوان و جلوگیری از زخمی شدن پرنده در زمان کنترل و معاینه باید از دو نفر کمک گرفت. البته در زمان معاینه و کنترل شترمرغ های بزرگ تر باید از جعبه مخصوص مهار شتر مرغ استفاده کرد. ابتدا کنترل را باید از پرهای پرنده شروع کرد به این دلیل که پرندگان وقت زیادی را برای تمیز کردن پرهای خود صرف می کنند و ممکن است کیفیت پرها و پارازیت ها در آن ها عاملی برای بیماری آنها به حساب آید.
در ادامه نیز باید چشم ها، بینی،گوش ها، سر و روزنه های آنها به خوبی کنترل و بررسی شود. تا بدین شکل از گرفتگی روزنه های گوش در پرنده مطمئن شوید. قسمت درونی منقار شتر مرغ نیز باید خیس باشد و هیچ مایع لزج یا حباب در ان وجود نداشته باشد. گردن، گلو و لوله های غذایی پرنده را بررسی کنید؛ چراکه باید این موارد عاری از هرگونه جسم خارجی باشند. از طرفی پرها و پوشش های بدناین پرنده نیز باید هیچگونه پارازیتی نداشته باشد. 
استخوان سینه پرنده را کنترل کنید، در صورتی که تغییری در استخوان سینه یاچاقی در این ناحیه مشاهده کردید این نشان دهنده اختلال در سیستم تنفسی پرنده است. در آخر نیز پاها و ناخن های شتر مرغ را بررسی کنید. به حالت ایستادن شتر مرغ روی دو پا توجه داشته باشید؛ چراکه ایستادن شتر مرغ باید صاف و بدون هیچگونه انحراف و خمیدگی باشد.

اهمیت حفظ بهداشت در محیط زندگی شترمرغ ها

توجه داشتن به بهداشت و رعایت مسائل بهاشتی زنگی شتر مرغ نقش بزرگی در کیفیت گوشت شتر مرغ دارد. شتر مرغ ها ممکن است به دلیل برخی از عوامل مختلف به انواع بیماری ها مبتلا شوند. البته گاهی اوقات ممکن است این بیماری ها از سایر پرندگان به شتر مرغ سرایت کند. با این حال باید به علائم، موارد و رفتار پرندگان توجه داشته باشید تا بتوانید اطلاعات مربوط به بیماری را در اختیار دامپزشک قرار دهید. به طور کلی زیر نظر گرفتن شتر مرغ و توجه داشتن به حالت های مختلف پرنده نظیر نوع راه رفتن، بال‌های افتاده، نحوه آب خوردن، تنها ماندن و جدا شدن از گروه، منقار بسته از جمله این حالات است که باید به خوبی کنترل و مورد بررسی قرار گیرد.

انهواع بیماری شترمرغ و پیشگیری از آنها
 

توصیه های بهداشتی درباره نگهداری شترمرغ

برای تعیین جنسیت شتر مرغ بعد از تولد بهتر است در زمان مدفوع و ادار پرنده با تشخیص آلت تناسلی جنسیت جوجه را مشخص کنید.
شتر مرغ هایی که بیمار و بی حرکت هستند و توانی برای راه رفتن ندارند در دهانه خروجی خود دارای کرم هایی هستند. با این حال می بایست این کرم هادر درون دهانه خروجی شتر مرغ باید جمع آوری و داروهای مخصوص به شتر مرغ داده شود.
قوی بودن ماهیچه های پای شتر مرغ اهمیت زیادی دارد به همین دلیل در زمان راه رفتن استخوان های پای پرنده را بررسی کنید. چنگال ها نقش موثری در راه رفتن شتر مرغ دارند به همین دلیل با دقت آن ها را مورد بررسی قرار دهید و در صورت مشاهده کوچکترین مشکل یا حتماً به دامپزشک مراجعه کنید.
مدیریت خوب در یک مزرعه شتر مرغ از بروز بیماری ها و مشکلات مربوط به آن جلوگیری می کند. البته توجه داشتن به مسائل بهداشتی نظیر فضای کافی، خشک بودن زمین زیر پا، نور کافی، غذای خوب، آب اشامیدنی سالم و چرای مناسب موجب جلوگیری از نفوذ و شیوع بیماری به مزرعه شتر مرغ می شود.
حمام شن در پیشگیری ازبیماری های در شتر مرغ اهمیت زیادی دارد. در صورت فراهم کردن حمام شن برای شتر مرغ ها می توان از بروز هر گونه شپش زدگی پرنده جلوگیری کرد. گاهی اوقات پاشیدن خاکستر ذغال در شن نیز راهکار موثری در جلوگیری از شپش زدگی شتر مرغ است.
در رابطه با بیماری روده ای در شتر مرغ نیز باید به طور دائم از کود پرندگان نمونه برداری شود و آزمایش های مربوطه در آزمایشگاه گرفته شود تا بدین شکل از وجود انگل ها در بدن شتر مرغ اطمینان یابید.
ظروف و محل زندگی شتر مرغ را کنترل و بررسی کنید به این دلیل که توجه نکردن به نظافت ظروف آب خوری و ظرف غذای پرنده خود عامل مهمی در بروز بیماری های مختلف در شترمرغ است.
جهت خرید تخم شترمرغ نطفه دار و خوراکی با کارشناسان شرکت رویال طیور در تماس باشید .

استفاده اصولی داروها در درمان بیماری های شترمرغ

به طور حتم استفاده غیر اصولی از آنتی بیوتیک ها و میزان مصرف آن ها با عوارض جانبی زیادی همراه خواهد بود. این مساله بسیار خطرناک است؛ چراکه ممکن است عاملان بیماری ها نظیر باکتری ها و میکروب ها در اثر استفاده غیر اصولی از داروها مصون بمانند که در نتیجه بیماری در بین شتر مرغ ها شیوع بیشتری پیدا می کند. با این حال زمانی می توان از آنتی بیوتیک ها در درمان بیماری ها کمک گرفت که این داروها قبلاً در مورد بیماری نتیجه مطلوبی را ارئه داده باشد. در صورت شفا یافتن شتر مرغ ها باید یک دوره استراحت طولانی مدتی برای آنها در نظر گرفت تا دوباره سلامت خود را بازیابی کنند.
در کشورهای اروپایی دو ویروس موجب بروز بیماری طاعون و نیوکاسل در شترمرغ ها شیوع بیشتری داشته است. البته در صورت بروز این بیماری ها در شتر مرغ باید ابتدا به اداره دامپزشکی و بهداشت منطقه مراجعه کنید. برای جلویگری از شیوع این بیماری های خطرناک در شتر مرغ باید همه پرندگان بیمار و لاشه آنها سوزانده شوند تا بدین شکل بیماری به دیگر شتر مرغ های سالم در مزرعه سرایت نکند.
 

سخن پایانی

شترمرغ های یکی از بزرگترین پرندگان دنیا هستند که نمی توانند پرواز کنند اما به جای آن یکی از سریع ترین پرندگان دونده در دنیا هستند. پرورش شتر مرغ یکی از کسب درآمد سود آور است که افراد زیادی با توجه به درآمد بالای آن به این حرفه مشغول هستند. این پرندگان قوی هیکل از پر خاصیت ترین حیوانات هستند که از گوشت، پوست و تخم  های آن ها می توان نهایت استفاده را برد. شرایط پرورش این پرندگان زیبا اغلب هوای سرد و گرم است به همین خاطر اغلب در سراسر جهان و به ویژه در کشور آفریقای جنوبی به وفور پرورش داده می شود. بنابراین از نظر شرایط آب و هوایی پرورش این پرندگان با چالش یا مشکلی مواجه نمی شود. اغلب برای پرورش این پرندگان افراد از تجهیزات مرغداری و دستگاه جوجه کشی استفاده می کنند تا بدین شکل شرایط ایده آل پرورش این پرندگان را فراهم کنند. به طور مسلم شترمرغ نیز مانند سایر پرندگان در معرض بیماری های مختلف قرار می گیرد. بیماری های شترمرغ و نحوه درمان آن از مهمترین مواردی که باید در زمان پرورش این پرندگان مدنظر داشته باشید. بهداشت شترمرغ یکی از موارد مهم و قابل توجه در پیشگیری از بیماری های مختلف مربوط به این پرنده است.
جهت آموزش بیشتر در مورد بیماری های طیور به بخش بیماری های مرغ ها و پیشگیری و درمان این وبسایت شرکت تخم نطفه دار مراجعه کنید .