در حال بارگزاری

بیماری های شایع و خطرناک طوطی سانان و پیشگیری و راه ها و نحوه درمان


بیماری های شایع و خطرناک طوطی سانان و پیشگیری و راه ها و نحوه درمان


بیماری های طوطی سانان و راه های درمان و پیشگیری
طوطی به عنوان یک پرنده زینتی و قیمتی برای صاحب خود از ارزش مالی و معنوی بالایی برخوردار است. در این بین، هنگامی که با بیماری خاصی روبرو شود، می‌تواند خسارت‌های مالی و روحی زیادی را خصوصا برای شخص پرورش دهنده به وجود آورد. به همین دلیل، شما اگر با انواع بیماری های طوطی سانان و راه های درمان و پیشگیری آشنایی داشته باشید، قطعاً طول عمر مفیدتری را می‌توانید برای این پرنده زیبا انتظار داشته باشید.
به هر حال، تمام طوطی‌ها زمانی که بیمار می‌شوند یک سری علائم مشابه دارند که با تشخیص نوع دقیق، داروی مناسب را ضمن مراجعه به دامپزشک می‌توانید تهیه کنید. این‌گونه از طوطی خود در دراز مدت محافظت خواهید کرد. در ادامه بیشتر در مورد انواع بیماری‌ها و راه‌های درمان آن در بین طوطی سانان با شما صحبت می‌کنیم. جهت تهیه تخم نطفه دار طوطی با کیفیت و تضمینی و عاری از هر گونه بیماری با کارشناسان شرکت رویال طیور در تماس باشید .
 

تب طوطی

تب طوطی یکی از رایج‌ترین بیماری‌هایی است که طوطی سانان را درگیر می‌کند. این بیماری برگرفته از باکتری کلامیدیا است و زمانی که طوطی با دیگر حیوانات و پرندگان هم غذا و دهان به دهان شود با چنین بیماری روبرو خواهد شد.
 ناگفته نماند که بیماری تب طوطی به انسان هم سرایت می‌کند و به همین خاطر انسان باید هنگامی که طوطی با این بیماری مواجه شده است از بوسیدن آن خودداری کند. زمانی که طوطی درگیر این بیماری می‌شود با خروج ترشح از بینی، مشکل در تنفس و خس خس شدن، مدفوع آبکی و سبز رنگ، کاهش اشتها، تورم چشم‌ها و بی‌حالی و افتادگی پرها علائم خود را نشان می‌دهد. برای درمان بیماری تب طوطی استفاده از آنتی بیوتیک توصیه مهمی است که البته شما هر چقدر سریع‌تر به دامپزشک برای درمان مراجعه کنید با تشخیص تاثیر گذارتر و درمان ایده‌آل‌تری روبرو خواهید شد.


کاندیدا

یکی دیگر از بیماری‌هایی که می‌توان نام برد، بیماری کاندیدا است که تنها مختص طوطی سانان نبوده و دیگر پرنده‌ها هم با چنین بیماری ممکن است دست و پنجه نرم کنند. زمانی که طوطی از غذای فاسد و تاریخ گذشته استفاده کند یا در محیطی زندگی کند که نظافت در آن به خوبی رعایت نمی‌شود با چنین بیماری وبرو می‌شود؛ همچنین هنگامی که غذا در طولانی مدت در چینه‌دان طوطی قرار بگیرد، این بیماری به سراغ این پرنده می‌آید.
برخی از افراد هم که به صورت خودسرانه از آنتی بیوتیک استفاده می‌کنندو ممکن است طوطی را با چنین بیماری روبرو کرده و مشکل ایجادکنند، می‌توان گفت بیماری کاندیدا یک عامل قارچی دارد که به خاطر رشد بیش از حد مخمرها در روده‌ها، معده و چیندان پرنده به وجود می‌آید.
 از جمله علائمی که می‌توان نام برد، پف شدن پرها، بی‌حوصلگی، سکوت و آواز نخواندن، استفراغ، تمایل نداشتن به آب و غذا، خروج ترشحات سفید از دهان و گلو، برگشت غذا از معده، تورم شدن چینه‌دان و لاغری طوطی اشاره کرد. برای درمان بیماری کاندیدا دامپزشک داروهای ضد قارچی را تجویز می‌کند و البته در طول درمان طوطی باید قرنطینه شود؛ چرا که این یک بیماری واگیردار به شمار می‌آید.
 

پُلیوما ویروس

پُلیوما ویروس جزء بیماری‌های رایج و واگیردار طوطی سانان است. عمدتاً جوجه‌های زیر دو ماه را این بیماری درگیر می‌کند. به این دلیل جوجه‌های زیر دو ماه سریع‌تر به این بیماری مبتلا می‌شوند؛ زیرا طوطی‌های بزرگتر از مقاومت بدنی بیشتری برخوردار هستند، اما جوجه‌های زیر دو ماه ساختار بدنی بسیار ضعیف‌تری دارند.
 معمولاً بزاق دهان طوطی والدین می‌تواند یکی از راه‌های انتقال این ویروس به جوجه باشد. تنفس و گرد و غبار را هم باید جزء راه‌های انتقال این ویروس در نظر گرفت، اگر بخواهیم به علائم این بیماری اشاره کنیم، ورم شکم، کاهش اشتها، رشد غیر طبیعی پرها، اسهال و استفراغ، پف کردن بدن، لرزش بدن، بی‌حالی و افسردگی، تشنج و فلج شدن که همگی جز علائم اصلی به شمار می‌آیند روبرو کنیم. 
معمولاً واکسیناسیون مهم‌ترین راه جلوگیری از بروز این بیماری واگیردار در بین جوجه‌ها است و نمی‌توان گفت درمان قطعی وجود دارد ولی به هر حال واکسیناسیون یک روش عالی به شمار می‌آید. جوجه‌ها اگر در یک محیط بهداشتی و با تغذیه خوب و همچنین با مولتی ویتامین و داروهای تقویتی رشد کنند، به ندرت با چنین بیماری روبرو خواهند شد.


پاچکو

یکی دیگر از بیماری‌های رایج بین طوطی سانان که عامل ویروسی دارد و جزء بیماری‌های خطرناک و واگیردار به شمار می‌آید، پاچکو است. اگر طوطی حامل این ویروس باشد. در یک شرایط خاص روحی و جسمی ویروس را فعال کرده و دیگر طوطی‌ها را مبتلا می‌کند. در بسیاری از شرایط به خاطر تغییر مکان، سر و صدای سنگین و وارد آمدن استرس به پرنده یا از دست دادن جفت یا هم تولید مثل ممکن است این بیماری به وجود آید.
 زمانی که مدفوع طوطی سبز باشد، با کاهش اشتها و کاهش وزن شما را روبرو کند و همچنین شاهد لرزش بدن و بال‌ها، بی‎حالی و افتادگی بال‌ها و گوشه‌گیری پرنده شوید، بهتر است بدانید که باید هرچه سریع‌تر به دامپزشک مراجعه کنید. در این شرایط دامپزشک داروهایی مانند آسیکلووی را تجویز می‌کند و شما به مقدار مشخص شده باید آن را به طوطی بدهید؛ همچنین طوطی که درگیر بیماری پاچیکو است باید هرچه سریع‌تر قرنطینه شود؛ چرا که می‌تواند دیگر طوطی سانان را هم مبتلاء کند.


ژیاردیا

بیماری ژیاردیا هم یک نوع بیماری انگلی است که در روده و اثنا عشر پرنده ورود پیدا می‌کند و برای انتقال به بیرون به مدفوع نیاز دارد. زمانی که بهداشت محیط رعایت نشود، معمولاً این انگل وارد بدن طوطی شده و پرنده را با علائمی همچون اسهال،مدفوع زیاد، خشک شدن پوست پرنده، کاهش وزن و افزایش اشتها در حین کاهش وزن روبرو می‌کند. معمولاً دامپزشک در چنین شرایطی آنتی بیوتیک را توصیه می‌کند که باید طبق تجویز مصرف شود.

بیماری در طوطی و پیشگیری و درمان آنها


سوء تغذیه 

سوء تغذیه هم می‌تواند یکی دیگر از بیماری‌های جدی دیگر باشد. زمانی که طوطی به خوبی تغذیه نشود،نمی‌تواند مواد معدنی و انواع ویتامین‌ها را دریافت کند و اینگونه است که با رشد پایین پرها، کاهش وزن در برخی از قسمت‌های بدن، پرهای تیره با تنوع رنگی پایین یا ژولیده و نامرتب شما را روبرو می‌کند.
 توجه داشته باشید که شما هنگام خریدن طوطی باید با مواد غذایی که به آن نیاز دارد آشنایی داشته باشید و یک جیره ثابت را در نظر بگیرید؛ چرا که حتی تغییر در رژیم غذایی پرنده به صورت ناگهانی هم یک سری مشکلات را به وجود می‌آورد و معمولاً بسیاری از طوطی سانان هنگام رویارویی با غذای جدید آن را نمی‌خورند و ترجیح می‌دهند که گرسنه بمانند.
 

اسهال 

اسهال هم خود یک نوع بیماری است که متاسفانه برخی از دارندگان طوطی سانان آن را بی‌اهمیت می‌دانند. در صورتی که اسهال خود می‌تواند نشانه بیماری‌های گوناگونی باشد. هنگامی که شما به تازگی طوطی خریده‌اید یا اینکه قصد دارید مکان آن را تعویض کنید، در چندین روز اول متوجه اسهال خواهید شد که در این شرایط استفاده از سرکه سیب باعث می‌شود تا پرنده هرچه سریع‌تر درمان شود، معمولاً اسهال اگر به خاطر استحمام، سرماخوردگی، تغذیه و استرس باشد، بعد از چند روز درمان می‌شود،  اما اگر منشأ عفونی و ویروسی داشته باشد هرچه سریع‌تر پرنده را به دامپزشک باید ارجاع دهید.


سرماخوردگی

سرماخوردگی هم از جمله بیماری‌های است که طوطی‌سانان را هدف قرار می‌دهد. زمانی که طوطی در معرض وزش باد کولر و پنکه قرار بگیرد یا اینکه با شوک دمایی روبرو شود احتمال سرماخوردگی در او وجود خواهد داشت. به همین دلیل، شما برای نگهداری طوطی سانان باید به میزان مناسب دما هم توجه کنید.
 گرفتگی بینی، خس خس در تنفس، آبریزش از چشم و بینی،چشم‌های خمار و نیمه باز، پف کردن پرها و انزوا، کاهش اشتها، چرت زدن، خواب آلودگی و عطسه همگی جزء علائم سرماخوردگی طوطی سانان به شمار می‌آیند. برای درمان هم کافیست دمای محیط را افزایش داده و  در آب آشامیدنی پرنده از قطره مولتی ویتامین مخصوص طوطی‌ها استفاده کنید. در این شرایط مراجعه به دامپزشک هم در اولویت قرار می‌گیرد.
 

پرکنی

از دیگر بیماری‌های رایج طوطی سانان خصوصاً کاسکو می‌توان به پرکنی اشاره کرد. حقیقتاً این یک بیماری روانی به شمار می‌آید که طوطی پرهای خود را کنده و باعث زخمی شدن بدن خود می‌شود. زمانی که طوطی به ورود پرنده جدید به محل پرورش حسادت کند یا اینکه پرورش دهنده به او بی‌توجهی کند، این بیماری روانی را در پیش می‌گیرد.
 تنهایی، رفتار نامناسب و خشونت آمیز با پرنده، موذب بودن در محیط پرورش هم از دیگر علائم و دلایل به شمار می‌آیند. البته زمانی که طوطی به سن بلوغ می‌رسد به این دلیل که به جفت نیاز دارد با این رفتار روانین یاز خود را بیان می‌کند. ترسیدن و نداشتن آب و غذای کافی را هم در این بین نباید نادیده گرفت. به همین خاطر پیشنهاد ما به شما این است که همیشه از اسباب بازی‌های سرگرم کننده و انواع مواد غذایی مورد علاقه طوطی سانان در هنگام پرورش آن‌ها استفاده کنید.


سندرم یا بیماری اتساع پیش بطنی (PDD)

این بیماری یک نوع عفونت ویروسی است که در معده و دستگاه گوارش طوطی سانان مشکل ایجاد می‌کند. عمدتاً کاکادوها، طوطی‌های آمازون و خاکستری آفریقایی بیشتر با چنین بیمار روبرو می‌شوند، از جمله علائم این بیماری می‌توان به کاهش وزن، استفراغ، تورم در کیسه عضلانی و تغییر در مدفوع پرنده اشاره کرد. برای اینکه طوطی با چنین بیماری روبرو نشود بهتر است در محیط بدون استرس و با یک رژیم غذایی خوب و عالی پرورش داده شود، اما اگر شرایط حاد باشد، دامپزشک داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی را پیشنهاد می‌دهد.
 

منقار طوطی و پر پسیتاسین (PBFD)


طوطی سانان با بیماری منقار طوطی و پر پسیتاسین هم ممکن است روبرو شوند، خصوصاً طوطی‌های جوان که کمتر از دو سال سن دارند بیشتر باید مراقب باشند. عفونت کلاسیک اولین علامت وجود این بیماری به حساب می‌آید که البته باید به رشد غیر طبیعی منقار هم اشاره کرد. زمانی که پرها به صورت غیر طبیعی در حال رشد هستند و سیستم ایمنی هم سرکوب می‌شود، این ویروس به وجود می‌آید.
پرها شاخ می‎شوند و  ممکن است در داخل ساقه در حال رشد خونریزی کنند. در این حالت است که یا به راحتی می‌ریزند، با آرامی رشد کرده یا رشد نمی‌کنند. البته که سن پرنده و مرحله پوست اندازی در توزیع پرهای آسیب دیده هم بسیار مهم است. توجه داشته باشید که اگر این بیماری پیشرفت کند، طوطی‌سانان را به عفونت‌های ثانویه و سیستم ایمنی ضعیف روبرو خواهد کرد. در حال حاضر درمان قطعی وجود ندارد، ولی یک سری واکسن‌ها برای جلوگیری از این بیماری در دست ساخت هستند.

بولیوم پرندگان


متاسفانه یکی از بیماری‌های نگران کننده طوطی سانان بولیوم است که بیشتر بچه طوطی‌ها را هدف قرار می‌دهد و بسیاری از مرگ و میرها در دسته‌بندی طوطی سانان به خاطر وجود این ویروس است. طوطی سانان مسن و بالغ‌تر با استفراغ و شل شدن مدفوع روبرو می‌شوند اما پرندگان جوان‌تر با متورم شدن معده، لرزش و مشکلات در پر علائم این بیماری را نشان می‌دهند. این بیماری قابل انتقال به انسان نیست و بابت این موضوع لازم نیست نگران باشید.


انواع تومور

طوطی سانان هم ممکن است با انواع تومور روبرو شوند که در بسیاری از اوقات تومور داخلی بوده و بیضه، تخمدان، کبد و اندام‌های مختلف دیگر رشد می‌کند. در برخی موارد دیگر تومور ممکن است خارجی باشد و روی پوست یا پرها تاثیر بگذارد. عمدتاً تومورهای پوستی خوش خیم هستند اما تومورهای دیگر ممکن است سرطان پوست را در بر داشته باشند. تومورهای کلیه، تخمدان و بیضه باعث می‌شود تا طوطی یک طرفه بلنگد و این یکی از نشانه‌های اصلی به شمار می‌آید.
 

پارامیکسو ویروس

پارامیکسو ویروس هم یک نوع بیماری‌ در دسته‌بندی عفونت ویروسی است که سلامت طوطی سانان را تهدید می‌کند. این بیماری جدیباعث مرگ و میر پرنده می‌شود و علائمی همچون استفراغ، اسهال، بی‌حالی، تکان دادن سر، چرخاندن گردن، آبریزش چشم و منقار، تنفس سخت و علائم عصبی را در بر دارد.
 در بسیاری از موارد دیده شده است که طوطی به خاطر این عفونت ویروسی بعد از سه روز از بین رفته است. زمانی که طوطی به این ویروس آلوده باشد، ویروس را از طریق مدفوع خود دفع کرده و همچنین محیط را آلوده می‌کند. زمانی که طوطی با مدفوع رابطه مستقیم داشته باشد یا اینکه با ترشحات تنفسی روبرو شود، ممکن است به این بیماری مبتلا شود.
 از جمله راه‌های درمانی که می‌توان نام برد این است که طوطی سانان را با پرنده‌های مسابقه‌ای و وحشی در یک محل نگهداری نکنید و یک سری محدودیت‌ها را در نظر بگیرید. تمامی تجهیزات و محیطی که پرنده در آن حضور دارد باید تمیز و ضدعفونی و اجازه ندهید که غذا و آب توسط مدفوع پرنده آلوده گردد.

برنا ویروس

برنا ویروس یک نوع بیماری عصبی است که دستگاه گوارش و خصوصاً معده را هدف قرار می‌دهد. معمولاً زمانی که طوطی با چنین بیماری روبرو می‌شود غذایی که مصرف می‌کند در دستگاه گوارش حرکت ندارد و به درستی جذب نمی‌شود و در بسیاری از موارد دیگر اعصاب بدن مانند اعصاب مغزی هم ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد.
 کاهش وزن، هضم نشدن غذا، کوری، ناراحتیی‌های دستگاه گوارش و تشنج از جمله علائم بالینی این بیماری به شمار می‌آیند. برای این بیماری درمان قطعی وجود ندارد اما اگر شما از یک رژیم غذایی مناسب استفاده کنید و از غذاهایی که قابل هضم‌تر هستند استفاده کنید، صد درصد از این بیماری جلوگیری به عمل آورده و قادر خواهید بود با ایجاد یک محیط بهداشتی و ضد عفونی شده  و با استفاده از داروهای ضد التهاب به درمان آن هم کمک کنید.

انواع بیماری در طوطی ها و پیشگیری و درمان کامل آنها
 

ویروس آبله


ویروس آبله جزء بیماری‌های است که طوطی سانان را می‌تواند به خود درگیر کند. البته هرگونه از پرندگان مانند طوطی سانان با یک نوع خاص دست و پنجه ممکن است نرم کنند. معمولاً این ویروس به شکل پوستی در قسمت‌هایی از بدن که بدون پر است مشاهده می‌شود و ممکن است در اطراف صورت و روی پاها هم رویت شوند.
 در ابتدا نواحی مورد نظر بدن طوطی سفید یا زرد خواهد شد. و به سرعت پوسته‌هایی به وجود می‌آید که پلاک‌های ضخیم در دهان گلو یا سینوس‌ها را یجاد می‌کنند. اگر طوطی در فضای باز نگهداری شود، به خاطر اینکه با پشه‌ها و مگس‌های گزنده روبرو است، نسبت به پرندگانی که در داخل محیط محدودتری پرورش پیدا می‌کنند، بیشتر در معرض این ویروس قرار می‌گیرد. برای درمان به خاطر داشته باشید که کنترل پشه‌ها و مگس‌ها بسیار موضوع مهمی است که بهترین راه نگهداری طوطی در داخل خانه است. اگر عفونت باکتریایی هم وجود داشته باشد با آنتی باکتریال می‎توان آن را درمان کرد.


آدنوویروس

آدنوویروس که به صورت ضایعه در اندام‌های مختلف طوطی سانان مورد توجه قرار می‌گیرد یکی دیگر از عفونت‌هایی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. اسهال، بی‌اشتهایی و وجود خون در مدفوع و همچنین کم خونی و کم آبی بدن از جمله علائم بالینی این ویروس به شمار می‌آیند. کاهش تخم گذاری یا تخم گذاری غیرطبیعی هم جزء علائم تولید مثلی محسوب می‌شوند، نسبت به اینکه طوطی از چه نوعی باشد این عفونت اندام‌های مختلف را آلوده می‌کند. برای درمان می‌توان گفت داروی خاصی وجود دارد اما واکسیناسیون بهترین راه کنترل به شمار می‌آید؛ چون‌که واکسیناسیون می‌تواند شرایط بهتری را برای بهینه‌سازی ایمنی در جهت انتشار ویروس به وجود آورد.

مصرف بیش از حد چربی

مصرف بیش از حد چربی هم خود یک بیماری است که طوطی سانان با آن روبرو می‌شوند، بسیاری از صاحبان طوطی بیش از اندازه به طوطی غذا می‌دهند و این باعث می‌شود تا پرنده با کربوهیدرات و چربی بیش از حد روبرو شود و زمانی که غذای انسان بخشی از غذای این پرنده باشد، قطعاً مشکلات شدیدتری را باید در نظر گرفت.
 این بیماری پرنده را به حالت گرد در می‌آورد و شما با رسوبات چربی زرد رنگ که روی پوست نازک آن‌ها وجود دارد روبرو می‌کند. در داخل بدن هم تجمعاتی به وجود می‌آید که در اطراف اندام‌های داخلی ایجاد می‌شوندو همین امر می‌تواند اندام‌های داخلی را دچار اختلال کند.
 در بسیاری از موارد مشکل در تنفس، نفوذ سلول‌های چربی در کبد و کلیه از جمله علائم اصلی به شمار می‌آیند. برای درمان شما باید به دامپزشک مراجعه کنید. از یک رژیم غذایی مناسب حاوی مولتی ویتامین و انواع ویتامین‌ها هم به هیچ عنوان غافل نشوید.


انواع مسمومیت 

مسمومیت هم جزو بیماری‌های رایج طوطی سانان است که می‌توان گفت مسمومیت با گازهای استنشاقی، مسمومیت با فلزات سنگین نظیر سرب و روی و مسمومیت با مواد غذایی مانند آووکادو، سیر و پیاز مسمومیت و با گیاهان خانگی همگی از جمله انواع مسمومیتی هستند که طوطی‌سانان را تهدید می‌کنند.
 جدی‌ترین خطر مسمومیت مربوط به گازهای استنشاقی است. طوطی سانان شدیداً به گازهای استنشاقی حساسیت دارند و مقدار کمی از آن هم می‌تواند کشنده باشد. زمانی که شما با مشکل در تنفس خصوصاً تنفس با منقار باز طوطی، صداهای غیر طبیعی در حین تنفس و حرکت شدید قفسه سینه در هنگام نفس کشیدن روبرو شوید، باید هرچه سریع‌تر پرنده را به دامپزشک معرفی کنید.
 در مورد مسمومیت با فلزات سنگین همچون سرب هم طوطی با افسردگی، افزایش حجم ادرار، لرزش و ضعیف شدن پاها، تشنج، پیچش سر، کم خونی، استفراغ و اسهال مواجه می‌شود، در مورد مسمومیت با مواد غذایی هم می‌توان باز هم به افسردگی، تنگی نفس و رفتار اضطرابی اشاره کرد.
در حالت عادی سعی کنید در اطراف طوطی از سفید کننده‌ها، خوشبو کننده هوا، دود سیگار، سموم مناسب برای از بین بردن حیوانات موذی، باتری‌ها، حشره کش‌ها و زیورآلات سربی استفاده نکنید؛ چرا که تمام این موارد مسمومیت را به همراه می‌آورند.
 

سخن پایانی

جهت سلامت طوطی سانان خود همیشه توصیه های بهداشتی و کار های روزمره برای بهداشت پرنده و طوطی ها را رعایت کنید هم چنین برای تهیه و استعلام قیمت خرید تخم نطفه دار با کارشناسان شرکت رویال طیور در ارتباط باشید ، به بررسی مهمترین بیماری های طوطی سانان و راه های درمان و پیشگیری آن پرداختیم. در این بین توصیه ما به شما این است که اگر قصد دارید پرنده‌ای سالم و سرحال داشته باشید که عمر طولانی در انتظار او باشد به محیط پرورش و تغذیه‎ای که دارد بی تفاوت نباشید؛ چرا که آب و غذای سالم و محیطی بدون استرس عاملین اصلی برای جلوگیری از انواع بیماری و طول عمر طوطی‌سانان به شمار می‌آیند.
 نکته بعدی هم این است که شما هنگام روبرو شدن با هر نوع از علائم گفته شده باید سریعاً به دامپزشک مراجعه کنید؛ زیرا تجویز خودسرانه دارو می‌تواند خود مشکلات بیشتری را به وجود آورد. در صورتی که دامپزشک با تشخیص دقیق می‌تواند نوع و میزان دارو را تشخیص دهد. طوطی سانان جزء پرندگان زینتی و قیمتی محسوب می‌شوند که نگهداری از آن‌ها با در نظر گرفتن بهداشت محیط و تغذیه مناسب کار سختی به هیچ عنوان نیست.