جهت آشنایی با انواع مرغ های زینتی و تزئینی گران قیمت بزرگ جسه در مرحله اول باید به خرید تخم نطفه دار مرغ زینتی و دستگاه جوجه کشی مرغ های زینتی را خرید کنید و در مرحله دوم باید اطلاعات کافی در مورد آموزش پرورش مرغ های زینتی را داشته باشید و یا از افراد با تجربه این کار مشورت کنید .مرغ زینتی از جمله پرندگان زینتی محسوب میشود که در این سالهای اخیر باعث جلب توجه بسیاری از کاربران ایرانی شده است. پرورش این نوع مرغها در خانه نیز امکانپذیر است. لازم به ذکر است مرغهای زینتی برای تخم گذاری و یا برای کشتار استفاده نمیشوند. این مبحث باعث تمایز این نوع مرغها با مرغهای موجود در مرغداریهای صنعتی شده است. مرغهای زینتی شرایط ویژهای دارند؛ به همین خاطر نگهداری و پرورش آنها کاری تخصصی است. بدون اینکه روند پرورش مرغهای زینتی را بدانید، نمیتوانید در این حوزه موفق عمل کنید؛ به همین دلیل آموزش دورههای پرورش مرغ زینتی از اهمیت بالایی برخوردار است.
مرغ زینتی در انواع مختلفی موجود هستند و هر یک از آنها زیبایی خاصی داشته و به همین خاطر مهمترین دلیل جذابیت بازار خرید و فروش این مرغها زیبایی آنها است. مرغهای لهستانی، مرغ سلطان، مرغ کوچین، مرغ ابریشمی از جمله مهمترین مرغهای زینتی هستند که در کشور ما وجود داشته و طرفداران بالایی دارند. علاوه بر این مواردی که ذکر شد نژادهای دیگری نیز در کشور ما یافت میشوند. برخی از این نژادها را میتوان با یکدیگر ترکیب و یک نژاد جدید ایجاد کرد. مهمترین مبحثی که در زمینه پرورش مرغهای زینتی باید مدنظر قرار دهید، بحث نوع روش تکثیر گونهها و نژادهای مختلف است.
همانطور که ذکر شد مرغ زینتی در انواع مختلفی وجود دارد که پرورش هر یک از انواع آن نیاز به روش خاصی دارد. اگر قصد پرورش این نوع مرغ را دارید، باید ابتدا تجهیزات مخصوصی را تهیه نمایید. برخی از تجهیزاتی که برای پرورش این حیوان نیاز دارید، به شرح زیر هستند:
• قفس
قفس یکی از تجهیزات مورد نیاز در پرورش مرغ زینتی است. بسیاری از افراد که در منزل خود جهت پرورش این حیوانات اقدام میکنند، برای نگهداری آنها قفس انتخاب میکنند. قفس باید از جنس استیل انتخاب شود که در اثر گذشت زمان دچار زنگ زدگی نشود. قفس را در اندازهای انتخاب کنید که مرغ به راحتی بتواند درون قفس جابجا و به راحتی حرکت کند. به نوعی میتوان ذکر کرد که باید اندازه قفس متناسب با اندازه مرغ زینتی باشد.
• آبخوری و دانخوری
مرغ زینتی نیز همانند دیگر حیوانات نیاز به آب و دانه دارد. برای دادن آب و دانه به این پرندگان باید آبخوری و دانخوری درون قفس قرار دهید. اغلب قفسهایی که در بازار موجود هستند، دانه خوری و آبخوری دارند؛ در غیر این صورت باید سعی کنید، گزینهای را انتخاب کنید که نوک مرغ به راحتی در آن جابجا شده و برای خوردن آب و غذا اذیت نشود.
• اسباب بازی
سرگرم شدن مرغ زینتی در زمانی که شما در منزل نیستید، بسیار اهمیت دارد؛ به همین خاطر لازم است که اسباب بازی مناسبی را تهیه کرده و درون قفسه آن قرار دهید. در اکثر پرنده فروشیها و مغازههای طیور میتوانید انواع اسباب بازیها را مشاهده و نوع مناسب آن را انتخاب کنید.
• تجهیزات گرمایشی
در فصل سرد سال تامین هوای مناسب برای محیط پرورش مرغ زینتی از اهمیت بالایی برخوردار است. برای محیط پرورش این نوع مرغها باید تجهیزات گرمایشی را انتخاب کنید که بتوانند محیط را در دمای ثابتی نگهدارند. در صورتی که احساس میکنید با برخورد مرغهای زینتی با این سیستمها، برای آنها ایجاد سوختگی به همراه داشته باشد، تجهیزات گرمایشی را در ارتفاع نصب کنید. پکیجها، رادیاتور، سیستمهایی هستند که برای تامین گرمایش محیط استفاده میشوند.
• فن تهویه
تهویه هوای محیط نگهدارنده مرغ زینتی از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به فعالیت این مرغها امکان دارد آلوده شود که باید برای تهویه از فنهای مناسب استفاده کنید.
پرورش مرغ زینتی به روشهای مختلفی انجام میشود که میتوانید هر یک از این روشها را انتخاب کنید. شما کاربران به صورت خانگی میتوانید مرغهای زینتی را پرورش دهید که البته این روش توصیه نمیشود؛ چرا که پرورش به صورت صنعتی نتیجه بهتری را به همراه دارد. جهت پرورش صنعتی پرندگان و مرغهای زینتی به سرمایه زیاد و همچنین محل نگهداری بزرگ نیازی ندارید.
یکی دیگر از روشهایی که برای پرورش مرغهای زینتی میتوانید استفاده کنید، دستگاه جوجه کشی است. استفاده از دستگاه جوجه کشی معمولاً برای پرورش تعداد بالایی از مرغهای زینتی مورد استفاده قرار میگیرد. برای این کار نیاز به چند دستگاه و سوله برای نگهداری مرغها پس از متولد شدن دارید. افرادی که قصد پرورش و خرید و فروش مرغهای زینتی دارند، بیشتر از این روش استفاده میکنند.
اگر تمایل دارید خرید و فروش مرغهای زینتی را انجام دهید، میتوانید یک دستگاه جوجه کشی ساده را تهیه کرده و در قفس از مرغها نگهداری کنید. با توجه به اینکه شما عزیزان از صفر تا صد این کار را خودتان انجام میدهید، میتواند یک تجربه منحصر به فرد برای شما باشد. در نظر داشته باشید که هر یک از انواع مرغهای زینتی و تزئینی روشهای مراقبت و نگهداری خاص خود را داشته و متفاوت است.
پرورش مرغ زینتی را میتوانید در محلهای متفاوتی انجام دهید. هر فردی بر اساس اولویتهای خود میتواند محل مناسبی را انتخاب نماید. برخی از محلهای مناسب برای پرورش مرغ زینتی به شرح ذیل هستند:
پرورش مرغ زینتی در قفس: مرغ زینتی را در قفسهایی که ابعاد مشخصی دارند، نگهداری میکنند. اگر چند نوع مرغ زینتی را نگهداری میکنید، باید در قفسهای مجزا و به صورت جدا نگهداری کنید که به راحتی قابل تغییر و جابجایی هستند. این قفسها در بازار در جنسهای مختلف فلزی، چوب، پلاستیک و ... ساخته میشود که همانطور که در این مطلب ذکر شد، قفس با جنس استیل بهترین گزینه است.
پرورش مرغ زینتی در محیط آزاد: اگر فضای آزاد زیادی دارید، میتوانید برای پرورش مرغ زینتی در محیط آزاد اقدام کنید. در این روش مرغ جهت تغذیه و فعالیتهای خود در محیطهای گیاهی و جنگلی به صورت آزادانه فعالیت دارد. در محیطهای آزاد باید امنیت مرغها را تامین کنید و دیگر حیوانات آزاردهنده این مرغها در محیط وجود نداشته باشند.
پرورش مرغ آزاد در کاج: این روش نگهداری و پرورش مرغ زینتی در کاج و درختان را بیان میکند. به نوعی میتوان ذکر کرد مرغ به صورت آزاد در محیط کاجی و درختی پرورش پیدا میکند.
خوراک مرغ زینتی باید مشخصات و ویژگیهای خاص خود را داشته باشد. این مواد در کنار هم باعث شدند تا خوراک مرغ زینتی از جمله پرفروشترین خوراکها محسوب شود. مهمترین ویژگی این خوراک میتوان به این مورد اشاره کرد که به صورت اصولی و بهداشتی بستهبندی شدهاند؛ به همین خاطر کیفیت بالایی دارند و برای بدن مرغهای زینتی ضرری به همراه ندارد. این نوع مرغها دستگاه گوارش حساسی دارند، پس برای آنها غذایی را انتخاب کنید که هیچگونه آلودگی و ذرات اضافه نداشته باشند.
دانهها بر اساس پلت فرموله شده بوده که معمولاً بر پایه سویا و دانههای پروتئینی بستهبندی شدهاند. این عامل باعث میشود که این خوراک سرشار از پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن مرغ زینتی باشد. سیستم ایمنی این حیوان را تقویت کرده و مانع بیماریهای مختلف در بدن آن میشود. ویژگی مهم دیگر این خوراک میتوان به این مورد اشاره کرد که منبع غنی از ویتامینهای مورد نیاز بدن مرغ است. این ویتامینها و مواد معدنی به صورت کامل در خوراک وجود داشته و مرغ زینتی توسط خوردن این خوراک ویتامینهای مورد نیاز بدن را تامین میکند.
غذا تضمین کننده شادابی سلامت و تقویت سیستم ایمنی بدنه مرغ زینتی است و سبب میشود که پرهای زیباتر و پرباری داشته باشد. علاوه بر مواردی که ذکر شد مرغ زینتی میتواند در برابر بیماریهای مختلف نیز مقاومت خوبی داشته باشد. علاوه بر اینکه این خوراک دارای انواع پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی است، بسیار خوش خوراک نیز میباشد که این خوش خوراک بودن عامل اصلی است که پرنده با اشتیاق بیشتری غذا میخورد. برای خرید تخم نطفه دار مرغ با کارشناسان شرکت رویال طیور تماس بگیرید.
مرغهای زینتی باید تغذیه متعادل و کامل داشته باشند. غذای مناسب باید دارای غذای خشک مخصوص مرغهای زینتی، غذاهای تر و تازه مثل میوهها و سبزیجات تازه و همچنین مکملهای ویتامینی و معدنی باشد.
پروتئین
مرغهای زینتی باید مقدار مناسب پروتئین مصرف کنند. برای تامین نیاز پروتئین مرغها میتوانید از منابع پروتئینی تخم مرغ، ماهیچه مرغ یا مکملهای پروتئینی خشک استفاده نمایید.
تمرینها و مواد معدنی
ویتامینها و مواد معدنی مختلفی باید برای مرغهای زینتی تامین شوند. به عنوان مثال میتوان ذکر کرد که برای حفظ سلامت چشمها و پوست ویتامین A و برای جذب کلسیم و حفظ استحکام استخوانها ویتامین D و همچنین باید برای سیستم ایمنی قوی ویتامین c تامین شود. برای حفظ سلامتی مرغ علاوه بر پروتئین همچنین باید مواد معدنی مثل کلسیم آهن و روی را نیز تامین کنید.
سبزیجات مناسب برای مرغ زینتی
میوههای مثل سیب البته بدون هسته و بدون پوست، خرما، انگور، هلو و هندوانه را در برنامه غذایی این نوع مرغها استفاده نمایید. لازم به ذکر است که باید تمامی این میوههای ذکر شده بدون پوست و بدون دانه باشند. به عنوان منبعی از ویتامینها و مواد معدنی برای مرغهای زینتی میتوان به سبزیجات اشاره کرد. اسفناج، کاهو، خیار و کدو از جمله سبزیجاتی هستند که میتوانید در تغذیه مرغ زینتی قرار دهید.
قبل از دادن سبزیجات به مرغ زینتی باید آن را به صورت مناسب شستشو داده و به قطعات کوچکتری خرد نمایید. دانه به عنوان یک پلت برای رشد و سلامت و تغذیه مرغها از اهمیت بالایی برخوردار است. باید از فروشگاه معتبر تهیه کنید که از کیفیت آن اطمینان داشته باشید.
غذای مرغهای زینتی نباید دارای مقدار زیادی پرتقال و لیمو باشد. این میوهها دارای اسید سیتریک بوده و به مدت طولانی بر روی سیستم گوارشی مرغ امکان دارد، تاثیر منفی داشته باشد.
در تغذیه مرغ زینتی باید لیموناد به صورت محدود قرار داده شود؛ چرا که این نوشیدنی دارای قند و اسیدسیتریک بوده و باعث اختلال در عملکرد کلیه و گوارش این حیوان میشود.
سیر و پیاز دارای مقداری سولفور قابل توجه هستند که امکان دارد به مرغ زینتی آسیب برساند. استفاده زیاد این مواد باعث ایجاد مشکلات گوارشی و تنفسی خواهد شد.
آووکادو دارای چربیهای سالم است، اما استفاده زیاد آن برای مرغهای زینتی باعث اسهال و مشکلات گوارشی میشود.
سرخ کردنی همچون سیب زمینی سرخ شده و چیپس دارای چربی و نمک زیادی است که نباید آن را در تغذیه مرغ زینتی قرار دهید.
یکی از تغذیههایی که باید در برنامه مرغ زینتی قرار دهید، دانه است. مصرف دانه غنی و با کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است. تغذیه مناسب و همچنین تامین نیازهای غذای مرغهای زینتی به ویژه در مورد دانهها جهت حفظ سلامت و رشد سریع آنها بسیار مهم است. برخی از اهمیتهای استفاده دانه در برنامه غذایی مرغ زینتی به شرح زیر هستند:
تامین تغذیه متوازن: دانهها از جمله مهمترین مؤلفههای برنامه غذایی مرغهای زینتی و تامین تغذیه متوازن و کامل محسوب میشوند. این دانهها دارای کربوهیدراتها، چربیها، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز جهت رشد و توسعه صحیح مرغهای زینتی محسوب میشوند. دانه با کیفیت و غنی باعث میشود که سلامت عمومی، سیستم ایمنی رشد استوایی مرغهای زینتی تامین شده و همچنین رنگ پرهای مرغها زیباتر شود.
حفظ سلامتی پوست و پرها: استفاده از دانههای با کیفیت و غنی جهت پرورش مرغهای زینتی باعث حفظ سلامت پوست و پرها میشود. از ترکیبات مغذی که در دانهها وجود دارند، میتوان به اسیدهای چرب اساسی و ویتامینها اشاره کرد که باعث براقی و سالم بودن پوست این نوع مرغها میشود. ناگفته نماند که استفاده از دانهها باعث بکر و رنگارنگ شدن پرها نیز میشود.
افزایش انرژی و فعالیت: منبع اصلی انرژی برای مرغ زینتی دانهها میباشند. استفاده از دانه با کیفیت و غنی باعث میشود که برای فعالیت روزانه مثل پرواز و بازی انرژی لازم را دریافت کنند. این انرژی برای حفظ سلامت فیزیکی و رشد صحیح مرغ زینتی از اهمیت بالای برخوردار است.
بهبود سیستم تخم گذاری و تولید با کیفیت: استفاده از دانه با کیفیت و غنی در برنامه غذایی مرغهای زینتی باعث میشود که سیستم تخم گذاری آنها به صورت سالم و بهینه کار کند. تغذیه مناسب با دانه غنی ضمانت تولید تخم با کیفیت و سالم را نیز به همراه دارد.
محیطی که برای پرورش مرغ زینتی در نظر میگیرید، از اهمیت بالایی برخوردار است. باید سعی کنید محیطی را برای پرورش این مرغها انتخاب کنید که آرامش این حیوانات را تامین کند. مرغهای زینتی بسیار حساس بوده و باید در محیطی آرام و بدون سر و صدا نگهداری شوند که بتوانند زودتر به محیط خود عادت نمایند. این نوع مرغها توانایی پرواز ندارند؛ به همین خاطر باید برای پرورش آنها محیطهای کوچک و بدون دیوارههای بلند را انتخاب کنید. برخی از انواع مرغهای زینتی برای محافظت از خود توانایی کمتری دارند؛ به همین دلیل باید برای آن مراقبت بیشتری را لحاظ نمایید.
برای جلوگیری از رطوبت در محیط نگهداری مرغ سعی کنید، کف بستر آن را توسط پوشال یا خرده چوبهای خشک بپوشانید. دانخوری و آبخوری این مرغها را از سقف آویزان کنید. به این صورت از واژگونی آن جلوگیری شده و آلودگی ایجاد نمیشود. ارتفاع ظرف غذا و آب را متناسب با مرغ تنظیم کنید که به راحتی بتواند تغذیه نماید. باتوجه به نوع مرغ زینتی باید دمای مناسب محیط را تامین کنید. دمای بالا و یا پایین محیط امکان دارد باعث مرگ مرغ شود.
آشنایی با بیماریهای مرغ زینتی و روشهای درمان آن در مبحث آموزش پرورش مرغ زینتی بسیار مهم است. در زمان پرورش این مرغها امکان دارد بیماریهای مختلفی برای مرغ ایجاد شود. رایجترین بیماریهایی که برای این نوع مرغ امکان دارد پیش آید، به شرح زیر هستند:
آنفولانزای مرغی یکی از خطرناکترین بیماریهایی است که امکان دارد برای مرغهای زینتی رخ دهد. احتمال سرایت این بیماری به انسانها نیز وجود دارد. در فصلهای پاییز و زمستان این بیماری به اوج رسیده و در صورتی که مرغ دچار بیماری آنفولانزا شود، بخش بزرگ یا تمام گله درگیر آن میشود. اگر چندین مرغ زینتی نگهداری میکنید، در صورتی که یکی از مرغها دچار آنفولانزا شد، بلافاصله آن را از مرغهای دیگر جدا کنید. عامل اصلی بروز این بیماری ویروس است. برای درمان بهتر است که محیط را به صورت کاملاً تمیز و ضدعفونی نگه داشته و رطوبت و میزان جریان هوا را نیز کنترل نمایید. نور کافی باعث بهبود حال مرغ میشود.
در برخی مواقع امکان دارد کف پای مرغ زینتی دچار زخم شود. برخی از افرادی که جهت پرورش انواع مرغهای زینتی فعالیت دارند، برای کاهش هزینهها معمولاً کف سالن را با مواد سختی مثل آسفالت یا سیمان پوشش میدهند. وزن مرغها زمانی که بیشتر میشود، راه رفتن روی محیطهای سخت باعث زخم شدن پاهای مرغ میشود. برای اینکه این مشکل ایجاد نشود، توصیه میکنیم کف سالن را توسط پوشال نرم، خاک اره، کاغذ، کاه و ... بپوشانید. هر چند روز یک بار این پوشال را تعویض نمایید. برای اینکه کف بستر خیس نشود، حتماً تعداد مناسبی فن تهویه در محیط قرار دهید. برای درمان این زخمها از پماد تتراسایکلین استفاده کرده و باند پیچی نمایید.
برفک یکی دیگر از بیماریهایی است که امکان دارد برای مرغ زینتی رخ دهد. عواملی مثل کثیف بودن محل زندگی، غذا یا آب آشامیدنی مرغ باعث افزایش بیماری برفک میشود. برخی از افراد جهت جلوگیری از اسراف غذا معمولاً غذای مانده را به این مرغها میدهند. باکتریهایی که در این غذای فاسد وجود دارد، به خون مرغ وارد شده و باعث بیماری برفک میشود.
عامل بروز این بیماری باکتریهای قارچی موجود در آب یا غذا میباشند. در صورتی که مرغ زینتی به این بیماری مبتلا شود، رگهای کوچک سفیدی روی گردن و بدن مرغ دیده میشود. در صورتی که این لکهها رو نادیده بگیرید، باعث پیشرفت بیماری شده و پرهای آن را نیز امکان دارد، درگیر کند. این نوع بیماری با رعایت بهداشت محل زندگی و شستشوی مرتب آن برطرف میشود.
بیماریهای انگلی از جمله بیماریهای شایع در بین انواع پرندگان و مرغهای زینتی است. این بیماری از دیگر پرندگان یا حیوانات به این مرغها سرایت پیدا میکند. به صورت مرتب پرها و بدنه مرغها را بررسی کرده تا در صورت مبتلا به شپش آن را درمان کنید. از داروهای ضد انگل استفاده کنید. در فصول گرم سال احتمال شیوع این بیماری بسیار بالا است. انگلهای پوستی مثل کنه، شپش، گال یا حتی انگلهای داخل رودهای توسط آب و غذای آلوده یا دیگر حیوانات به مرغهای زینتی سرایت پیدا میکند.
آموزش پرورش مرغ زینتی مبحثی بود که در این مطلب به آن پرداختیم. امروزه مرغهای زینتی بسیار محبوب هستند؛ به همین خاطر افراد بسیاری جهت پرورش این مرغها فعالیت دارند. مرغهای زینتی در انواع مختلفی موجود هستند که هر یک روش خاصی را برای نگهداری و پرورش دارند. از روشهای مختلفی میتوان برای پرورش این مرغها اقدام کرد.
اگر میخواهید این مرغها را در تعداد بالا پرورش دهید، حتماً از دستگاه جوجه کشی استفاده کنید. تغذیه مرغ زینتی از اهمیت بالایی برخوردار است. تغذیه این مرغها باید شامل پروتئین، مواد معدنی، سبزیجات ، باشد. در برنامه غذایی مرغهای زینتی حتماً دانه را قرار دهید؛ چرا که اهمیت بالایی دارد. مرغهای زینتی در برخی مواقع امکان دارد، دچار بیماری شوند. رایجترین بیماریهایی که برای این مرغها رخ میدهند، میتوان به آنفولانزای مرغی، زخم کف پا، بیماری برفک و بیماریهای انگلی اشاره کرد. جهت خرید انواع تخم نطفه دار مرغ زینتی و مشاهده لیست قیمت فروش انواع تخم نطفه دار با کیفیت میتوانید از صفحه اصلی سایت رویال طیور بازدید فرمائید .