بوقلمون از پرندگانی است که نژادهای مختلفی داشته و افراد زیادی به دلیل سود خوب مشغول پرورش این حیوان هستند. بوقلمون آمریکایی یکی از نژادهای بوقلمون است که در صورت انجام اصولی برای فرد پرورش دهنده سود زیادی به همراه دارد. اگر قصد پرورش این پرنده را دارید، با اطلاعات کامل جلو رفته و حتماً از افرادی که تجربه دارند، کمک بگیرید. آموزش پرورش بوقلمون نژاد آمریکایی را با مشورت و مصلحت با افراد باتجربه این کار شروع کنید تا در آینده به مشگلاتی که برخواهید خورد واقف باشید .
بوقلمون آمریکایی در آمریکای شمالی پرورش داده شده و به دو نوع کلی بوقلمون برنز سینه سفید و برنز استاندارد تقسیم میشود. نوع سینه سفید وزنگیری بیشتری داشته و همین امر سبب شده تا پرورشدهندگان آن را برای پرورش انتخاب کنند. ناگفته نماند که تخمگذاری این بوقلمون پایین است؛ بنابراین هدف از پرورش آن تولید و عرضه گوشت ارگانیک سالم و طبیعی به بازار است. وزن این پرنده طی۶ الی۷ ماه به ۱۵ الی۲۰ کیلوگرم میرسد. در سن هفت ماهگی به بلوغ رسیده و در فصل بهتر و تابستان بدون نیاز به بوقلمون نر تخمگذاری میکنند، اما در صورتی که تخم نطفه دار میخواهید، باید در کنار آنها بوقلمونهای نر در محیط پرورش باشند. این کار برای جفتگیری و تولید تخمهای نطفه دار است.
در زیر منقار بوقلمون آمریکایی ریش گوشتی و بلندی وجود دارد که شبیه غبغب است. در دو سمت منقار نیز دو آویزه گوشتی که به نوک آویز معروف است، قرار دارد. جنس نر این پرنده جثه بزرگتری نسبت به نوع ماده داشته و ظاهری زیبا و درشت دارد که برای جذب بوقلمون ماده کارایی دارد. دم این پرنده زیبا و بلند است و میتواند آن را باز کند. این پرنده بالهای بزرگی دارد که متناسب با جثه او هستند، اما فقط جنبه زیبایی داشته و قادر به پرواز نیستند. به میزان کمی توانایی پرش از ارتفاع حدود ۱ الی۱. ۵ متری را دارند.
برای پرورش بوقلمون آمریکایی میتوان از دو طریق خرید جوجه چند روزه یا تخم نطفه دار استفاده کرد. هر یک از این روشها به شرح ذیل هستند:
در صورتی که میخواهید کار پرورش را با جوجههای چند روزه تهیه کنید، باید نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:
در این روش باید دستگاه جوجه کشی داشته باشید. این دستگاه در ظرفیتهای۱۲ الی۱۰۰۰۰ تایی موجود است که بسته به محل خود میتوانید مناسبترین آن را انتخاب کنید. تخم نطفه دار را از مراکز پرورش معتبر تهیه کنید که از سالم بودن آن مطمئن باشید. دستگاه را زمانی که خالی است برای کالیبره شدن روی دما و رطوبت ستر روشن کنید. این کار برای انجام تنظیمات اولیه است که بعد از ۲۴ ساعت میتوان تخمهای نطفه دار را داخل دستگاه قرار داد.
چرخش دستگاه را روشن کرده و بر روی۲۸ روز آن را تنظیم کنید. دوره جوجه کشی بوقلمون آمریکایی۲۸ روزه است که ۲۵ روز اول دوره ستر و ۳ روز آخر مربوط به هچ است. ستر دورهای است که تخمها در دمای۳۸ درجه سانتیگراد و رطوبت ۶۰ درصد داخل دستگاه قرار گرفته و میچرخند. این دما برای رشد نطفه و جنینایدهآل است و سبب رشد بهتر آن میشود. هچ نیز به دورهای گفته میشود که رشد جنین به حد کافی رسیده و تبدیل به جوجه میشود. این دوره ۳ روزه است که طی این مدت جوجه بوقلمونها از تخم بیرون میآیند. جهت تهیه تخم بوقلمون برای جوجه کشی به صورت حضوری به آدرس شرکت رویال طیور در اورمیه و شیراز و اصفهان مراجعه نمائید .
جوجهها برای زنده ماندن باید در رطوبت ۷۰ درصد و دمای۳۷. ۲ درجه سانتیگراد قرار گیرند. برای تأمین اکسیژن مورد نیاز و خارج شدن دی اکسید کربن که طی این دوره باید تهویه دستگاه روشن باشد تا تنفس جوجه به راحتی انجام شود. بر روی تخم سوراخهای خیلیریزی وجود دارد که اکسیژن از طریق آن به نطفه میرسد. در روز ۲۶ دستگاه را خاموش کرده و دما و رطوبت را تغییر دهید.
برای پرورش بوقلمون آمریکایی محیط مورد نظر باید دارای یکسری شرایط باشد. این شرایط در رشد بهتر بوقلمونها مؤثر است. مهمترین این شرابط به شرح ذیل هستند:
• دما
دمای محیط باید به گونهای باشد که سرما و گرمای آن با توجه به فصل مناسب باشد. زمانی که جوجهها تازه از تخم بیرون آمدهاند، دما باید۳۴ الی۳۶ درجه سانتیگراد باشد. این دما با بزرگتر شدن جوجهها به مرور کمتر شده تا به ۱۸ درجه سانتیگراد میرسد .در اواخر هفته اول میزان دما ۳۲ درجه سانتیگراد و در هفته دوم ۲۹ درجه سانتیگراد است. پس از آن در هفته سوم دمای۲۶ درجه سانتیگراد مناسب است که در هفته چهارم به ۲۴ درجه میرسد. سپس در هفته پنجم دما به ۲۱ درجه رسیده و از هفته ششم تا آخر دمای محیط نباید از ۱۸ درجه سانتیگراد کمتر شود.
• نور
شدت و رنگ نور هر دو در رشد بوقلمون آمریکایی مؤثر هستند. نور سبز و قرمز نسبت به نور سفید برای رشد این پرنده بهتر است. در ۲۴ ساعت اول باید در سالن پرورش نور کافی وجود داشته باشد. پس از آن به مرور زمان باید آن را به ۱۴ الی۱۸ ساعت کم کرد. در ۴۸ ساعت اول باید از نور شدید استفاده کرد و پس از این زمان از شدت نور کاسته شده و ضعیف میشود. به طور متوسط در ۶ الی۲۲ هفتگی جوجهها باید در شبانه روز از ۱۴ ساعت نور و در ۲۲ الی۳۰ هفتگی۱۰ الی۱۲ ساعت نور برای جوجهها فراهم شود.
• رطوبت
رطوبت از دیگر موارد مهم در شرایط محیطی برای پرورش بوقلمون آمریکایی است. جوجه بوقلمون برای آنکه رشد بهتری داشته باشد، نیاز به هوای تمیز و تازه دارد. با هواکشهای برقی یا تهویه در محیط باید مقدار رطوبت را کنترل کرد. در صورتی که رطوبت در محیط وجود داشته باشد و فضا بوی بدی بدهد؛ یعنی تهویه محیط دچار مشکل است. حدوداً رطوبت مناسب محیط۶۵ الی۷۰ درصد است.
• بستر کف
بستر کف باید با پوشالها و خاک ارههای نرم پوشانده شود تا مانع زخم شدن پای جوجه بوقلمونها شود. از طرفی باید توجه شود که بستر همیشه خشک بوده تا بوی بدی ایجاد نشود.
تغذیه بوقلمون آمریکایی در رشد آن مؤثر است. این پرنده در ۶ ماهگی به بلوغ رسیده و به طور متوسط وزن آن در نوع ماده ۱۳ الی ۱۵ کیلوگرم و در نوع نر ۱۷ الی۲۰ کیلوگرم میشود. این پرنده به ازای مصرف هر ۳ کیلوگرمدان دو کیلو به وزنش اضافه خواهد شد. به طور متوسط حدود روزی۹۰ گرمدان مصرف میکند که در این حالت رشد خوبی دارد. برای تغذیه آن از انواع سبزیجات و علوفه استفاده میشود، اما جیره غذایی مناسب باعث رشد سریعتر و بهتر آن میشود.
جیره غذایی یا استارتر به صورت پودری است و تمام موادی که بوقلمون نیاز دارد را تأمین میکند. حتماً با توجه به تعداد بوقلمونها تعداددان خوری و آبخوری مناسب در محیط بگذارید. معمولاً برای هر ۲۰ جوجه یک روزه تا یک ماهه به یک دانخوری و یک آبخوری نیاز است. برای۱۰ جوجه یک ماهه تا سه ماهه نیز بایدیک دانخوری و یک آبخوری درنظر گرفت. از طرفی به ازای هر ۳ الی۴ بوقلمون به یک داخوری و یک آبخوری نیاز است.
سینه پهن بوقلمون آمریکایی جفتگیری را کمی سخت کرده است. این موضوع سبب شده تا به روش لقاح مصنوعی تخمها نطفه دار شوند. علاوه بر آن با کنترل وزن میتوان جفتگیری را برای این نژاد بوقلمون راحتتر کرد. فصل بهار و تابستان زمان جفتگیری این پرنده است که تا آن زمان باید وزن آنها به حد مناسب برسد. این بوقلمون در ۶ الی۸ ماهگی به بلوغ رسیده و بعد از آن جفتگیری و تخمگذاری شروع میشود.
تعداد تخمهای این بوقلمون در سال ۱۸۰ عدد میشود که در چند دوره انجام خواهد شد. این پرنده کرچ شده و روی تخمها میخوابد تا باز شده و تبدیل به جوجه شوند. در این دوره دما و رطوبت بدن بالا رفته تا تخمها گرم شوند. در زمان کرچ شدن بوقلمون در هفته یکیا دو بار از بستر خارج شده و بعد حدود ۱۰ دقیقه که غذا خورد دوباره به جای خود برمیگردد. این دوره ۲۸ روز طول میکشد که بوقلمون طی آن پرخاشگر شده و اجازه نمیدهد کسی به بستر نزدیک شود. بعد از گذشت ۲۸ روز جوجه بوقلمون از تخم بیرون میآید.
در صورتی که بهداشت محیطی و تغذیهای در پرورش بوقلمون آمریکایی رعایت نشود یا در صورت عدم انجام به موقع واکسیناسیون احتمال ابتلای آن به بیماری وجود دارد. در زیر به شایعترین بیماریهای این حیوان اشاره میشود:
• بیماری نیوکاسل
این بیماری سرعت انتقال بالایی داشته و از طریق آب دهان، بینی و مدفوع بوقلمون به بوقلمون دیگر منتقل میشود. علائم و نشانههای ابتلا به این بیماری شامل صدای خس خس گلو، آبریزی و ترشحات بینی و نفس زدن است. پس از چند روز علائم شدت گرفته و حیوان دچار فلج پا و بالها، راه رفتن دایره وار و پیچیدن سر و گردن میشود. با تزریق واکسن به موقع میتوان جلوی ابتلا به این بیماری را گرفت. بهترین زمان برای تزریق واکسن ۵ الی۶ روزگی جوجهها است. پس از آن دوباره باید در ۴ هفتگی و ۴ ماهگی نیز واکسن تزریق شود.
• ورم روده
علت این بیماری حمله میکروبهای داخل روده است که سبب ورم کردن روده میشود. این حالت به دلیل خوردن مواد خشن، بد بودن تغذیه، سرمای زیاد، گرمای زیاد یا ریختن جوجهها روی هم به وجود میآید. کم شدن اشتها، اسهال و بیحالی از نشانههای بارز این بیماری هستند. بهترین درمان استفاده از آنتی بیوتیک زیر نظر دامپزشک است.
• اسهال خونی
معمولاً جوجه بوقلمون در سن ۲ الی۱۰ هفتگی به این بیماری مبتلا میشود. لاغری، کم خونی، ضعف ماهیچهها و نرمی استخوانها از نشانههای درگیر شدن با این بیماری است. این بیماری از طریق بستر کثیف، مواد آلوده، خوردن و آشامیدن از پرنده مریض به دیگر پرندهها منتقل میشود.
• تاج آبی
این بیماری دستگاه گوارش بوقلمون را آلوده کرده و شدت سرایت بالایی دارد. پوست بوقلمون آمریکایی پس از ابتلا به این بیماری آبی رنگ شده و دچار کاهش اشتها، زمینیگیری، اسهال سفید میشود. در صورت شیوعیافتن بین جوجهها حدود ۹۰ درصد تلفات خواهد داشت. راه انتقال این بیماری از طریق فضولات پرنده است. با استفاده از آنتی بیوتیک میتوان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت، اما در کل درمان قطعی نداشته و باید تمام بوقلمونهای مبتلا را از بین برده و محیط را به طور کامل تمیز و ضدعفونی کرد.
برای نتیجه داشتن پرورش بوقلمون آمریکایی حتماً باید واکسیناسیون آنها به موقع انجام شود. در زیر به برخی از واکسنهای لازم برای این پرنده اشاره میشود:
واکسن نیوکاسل: این واکسن جلوی ابتلا به بیماری شایع نیوکاسل را که تلفات زیادی دارد، میگیرد. این واکسن به صورت آشامیدنی، چشمی، قطره، تزریقی و اسپری انجام میشود. مقدار مصرف آن یک دوز است که باید زیر نظر دامپزشک انجام شود.
واکسن مارک: این واکسن به صورت عضلانی _ زیر جلدی تزریق میشود. تخمهایی که جنین۱۸ الی۱۹ روزه دارند نیز از طریق روش in ovo واکسینه میشوند. برای جوجههاییک روزه مقدار دوز ۰. ۲ میلی لیتر به صورت تزریقی انجام میشود. برای تخمهای جنین دار نیز مقدار دوز مصرفی۰. ۱ میلی لیتر است.
واکسن گامبو: گامبو از بیماریهای شایعی است که معمولاً جوجههای۳ الی۴ هفته را درگیر میکند. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری باید یک دوز واکسن برای جوجهها مصرف شود. مصرف آن در دو نوبت و به صورت آشامیدنی انجام میشود.
سخن پایانی
بوقلمون آمریکایی یکی از نژادهای بوقلمون است که هدف از پرورش آن استفاده از گوشت است؛ زیرا تعداد تخمگذاری آن کم است و از این بابت خیلی درآمد خوبی کسب نمیشود. پرورش این حیوان و فروش گوشتآن سود بالایی دارد که سبب شده تا افراد زیادی به پرورش آن روی آورند. البته این کار بایستی طبق اصول و در مکان مناسبی انجام شود. در مطالب بالا به طور خلاصه موارد مختلفی در این زمینه بیان شد که کمک کننده خواهد بود. جهت خرید تخم نطفه دار بوقلمون و مشاهده توضیحات انواع تخم نطفه دار بوقلمون مانند تخم نطفه دار بوقلمون آمریکایی با کارشناسان شرکت رویال طیور در تماس بوده و یا به بخش مربوطه در محصولات مراجعه کنید .